20201119162550455_1000
Mogens Jensen, afgående minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde, ved overdragelsesforretningen torsdag. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Mogens Jensen overdrager skandaleramt ministerområde

19. nov. 2020 18.00
Det er Rasmus Prehn, som nu skal stå for at rydde op i ministerium, som flere ministre har måttet forlade.

Siden Miljø- og Fødevareministeriet blev oprettet for lidt mere end fem år siden, har det været ramt af flere skandaler.

Først måtte Eva Kjer Hansen (V) forlade sin post efter en sag om vildledende kvælstofberegninger.

Og hendes efterfølger, Esben Lunde Larsen (V), blev frataget fiskeriområdet i forbindelse med den såkaldte kvotekongesag. Lunde Larsen forblev miljø- og fødevareminister, men valgte senere selv at forlade posten.

Og senest har Mogens Jensen set sig nødsaget til at træde tilbage som følge af minksagen.

Han siger i sin tale ved overdragelsen af ministeriet til den nye minister, Rasmus Prehn (S):

- Det er ikke nogen hemmelighed, at arrangementet i dag ikke stod i min drejebog for et par uger siden. Jeg vil ikke bruge mange ord på forløbet. I stedet vil jeg sige tak til jer medarbejdere, siger Mogens Jensen.

Han siger, at ministeriets og styrelsernes embedsmænd har udvist "høj faglighed" og hårdt arbejde i hans tid som minister.

Nu har Rasmus Prehn så fået til opgave at rydde op i det skandaleramte ministerium, som nu er splittet op i to.

Der er nu et ministerium for fødevarer, landbrug og fiskeri og et Miljøministerium. Det sidste skal miljøminister Lea Wermelin (S) stå i spidsen for.

Rasmus Prehn siger i sin tale, at der skal være "mest mulig sikker hånd på rattet" i det nye ministerium:

- Der er brug for, at der bliver genoprettet noget tillid. Der er brug for, at de mange mennesker, der lever af landbrug og fiskeri, ved, at vi kæmper for at sikre de bedste aftaler, når det gælder brexit og klimakampen, siger Rasmus Prehn.

Det nye ministerium skal bygges op med afsæt i, at de "fejl, der er blevet begået" i minksagen, ikke sker igen, siger Rasmus Prehn.

- Statsministeren har valgt at dele ministeriet op. Det betyder, at jeg får lejlighed til at bygge en ny administration op på en ny måde.

- Det bliver helt afgørende, at vi målrettet og systematisk lærer af de fejl, der er begået. Der er plads til forbedring.

- Sammen med den nye departementschef vil jeg lave systemet så fintmasket, at vi ikke kommer ud i sådan en situation igen, siger Rasmus Prehn.

På spørgsmålet om, hvorvidt han har tillid til alle medarbejdere i det nye ministerium efter minksagen, siger Rasmus Prehn, at han ikke vil behandle personalesager offentligt.

Ved ministeroverdragelser er det tradition, at den afgående minister og den nye minister giver hinanden en gave.

Mogens Jensens gave til Rasmus Prehn er protein lavet på græs og tre dåser makrel som et symbol på hans nye ministerområder.

Rasmus Prehn giver Mogens Jensen et gavekort til et abonnement på lydbøger, fordi Mogens Jensen har en særlig kærlighed til kulturområdet. Han har tidligere sagt, at han gerne ville have været kulturminister.

/ritzau/