20201207-164316-L-1920x1920we__1_
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Minkavlerne får endelig deres betaling

13. jan. 2021 06.37
Minkavlerne har ikke fået betaling for at aflive deres mink, men efter medie har påpeget, at Fødevarestyrelsen overskrider EU's 'late payment' direktiv, påbegyndes udbetaling fra dags dato.

I november lovede Fødevareminister Rasmus Prehn (S), at minkavlerne hurtigt skulle have deres betaling for at deltage i aflivningen af deres mink. Først i januar var der endnu ikke sket noget og det er på kanten af en EU-dom for betalingsfrister for offentlige virksomheder.

Men nu kan minkavlerne se frem til at blive betalt af Fødevarestyrelsen for deres arbejde med at aflive deres egne mink. Det skriver nichemediet OPS-Indsigt.

LÆS OGSÅ: Ny analyse: Danmarks rigeste bliver meget rigere

OPS-Indsigt henvendte sig i sidste uge først til Fødevareministeriet og siden Fødevarestyrelsen for at få en kommentar til, hvordan man som offentlig indkøber af en ydelse forholder sig til, at man som styrelse så at sige bryder EU`s ”late payment”-direktiv?

Ifølge EU's direktiv og rentelovens § 3 b, stk. 1 er betalingsfristen nemlig fastsat til 30 dage.

Henvendelsen til fødevaremyndighederne skete efter, at formanden Tage Pedersen for Danske Minkavlere udtrykte sin frustration over, at minkavlerne, som står i en forfærdelig økonomisk situation, ikke har set en krone fra staten, efter at de har deltaget i aflivningen af mink tilbage i oktober og november.

Regeringen lovede nemlig dengang minkavlerne både en tempobonus, hvis besætningen blev tømt inden 16. november samt en stykbetaling pr aflivet mink. Ganske betragtelige beløb, hvis man ganger det op i forhold til de millioner af mink, der blev aflivet og hvor minkavlerne selv deltog.

- Vi gik ud fra, at når vi var færdige med arbejdet, så skulle vi have pengene. Vi blev færdige, men vi har ikke fået nogen af pengene, siger Tage Pedersen.

Her er der ikke tale om den erstatning for nedlæggelse af minkerhvervet, som fortsat ikke er forhandlet på plads i Folketinget.

Fødevarestyrelsen anerkender, at der er tale om for sen betaling og beklager i en mail overfor OPS-Indsigt, hvor man bl.a. skriver:

"Vi beklager, at minkavlerne endnu ikke har fået deres betaling for disse aftaler. Vi skal naturligvis honorere de aftaler, vi indgår og har indgået med minkavlerne. Vi er nu klar til at foretage de første udbetalinger.”

Det fremgår ligeledes af mailen, at man vil starte udbetalingen af dem, der er mest overskredne fra dags dato.

Tage Pedersen er rigtig glad for, at Fødevarestyrelsen i deres mail lover, at de fremover vil udbetale korrekt til alle.

- Det er godt, at der nu bliver ryddet op i den del. Jeg er glad for, at det nu endelige sker, men jeg er utilfreds med, at betalingerne først kommer nu, siger han til OPS-Indsigt.