20201207-181327-L-1920x1280we
4. november annoncerede statsminister Mette Frederiksen (S) en lukning af minkerhvervet i Danmark. Alle omkring 15 millioner mink skulle aflives på grund af faren for befolkningens sundhed som følge af en muteret form for corona-virus i mink. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Minkavlere har tabt flere skattesager

8. dec. 2020 08.14
De seneste år har flere minkavlere tabt skattesager ved domstole eller Landsskatteretten.

En mistanke om snyd med skattebetaling har forleden fået 3F til at anmelde en fynsk minkfarm til Skattestyrelsen. Og det er ikke første gang, at minkbranchen i Danmark er i skattemyndighedernes søgelys. Det viser flere afgørelser fra domstole eller Landsskatteretten, der er Danmarks øverste klageinstans på skatteområdet.

Det skriver Fagbladet 3F.

For eksempel tabte en dansk minkavler i november 2019 en skattesag ved Retten i Hjørring. Dommen betød, at han skulle betale i alt godt 538.000 kroner i skat, viser en udskrift fra rettens dombog.

Advokat Mattias Chor fra Kammeradvokaten førte sagen på vegne af Skatteministeriet. Han bekræfter, at ministeriet fik medhold i sagen, men ellers ønsker han ikke at kommentere dommen.

Minkavler Finn Rasmussen forklarede i byretten, at han begyndte at beskæftige sig med minkavl i 1984. Omkring 2011 indgik avleren kontrakter med to polske firmaer om arbejde på hans minkfarm i Østervrå i Nordjylland.

Spørgsmålet var, om arbejdet på Finn Rasmussens minkfarm havde karakter af køb af arbejdskraft, altså arbejdsudleje. Eller om der var tale om entrepriseydelser.

SKAT havde tidligere vurderet, at polakkerne udførte almindelige opgaver på hans minkfarm, og at arbejdet svarede til almindeligt lønarbejde. Ifølge SKAT havde de ansatte i de polske firmaer ikke noget selvstændigt ansvar, men arbejdede derimod på lige fod med andre ansatte på farmen – og under den danske minkavlers instruktion.

På den baggrund nåede SKAT frem til, at arbejdet var arbejdsudleje – og derfor skulle minkavleren betale arbejdsudlejeskat på 30 procent og arbejdsmarkedsbidrag på otte procent.

Det ville den danske minkavler dog ikke acceptere. Så han klagede til Landsskatteretten, som imidlertid nåede frem til samme afgørelse som SKAT.

Derefter sendte minkavleren sagen videre til Retten i Hjørring, hvor han sagsøgte Skatteministeriet. I byretten fik han dog heller ikke medhold. Retten lagde blandt andet vægt på, at minkavleren stillede arbejdsredskaber, herunder handsker, til rådighed for de polske medarbejdere.

Minkavler Finn Rasmussen oplyser, at han betalt hele det krævede beløb til SKAT, selvom han mener, at dommen er urimelig.

- Jeg mener ikke at have gjort noget ulovligt. Jeg troede, at jeg havde en god sag, men det havde jeg åbenbart ikke. Jeg har ikke fået gjort arbejdet billigere, end hvis det var danskere, der skulle gøre det. Polakkerne kunne udføre opgaverne, og det var betryggende for mig, siger han.

Minkavleren forklarer, at han i 2019 havde 7.000 minktæver på flere forskellige farme samt en egenkapital på et tocifret millionbeløb. Men at hans daværende bank “klappede kassen i”, fordi hans virksomhed havde haft underskud tre år i træk.

- Jeg ved at gå tør for penge. Jeg var ved at køre fast i det hele. Ellers havde jeg nok kørt sagen til landsretten. Men jeg har fået nok af det system. 2019 var værre for mig end 2020, hvor Mette Frederiksen har taget alle mine mink, siger Finn Rasmussen.

4. november annoncerede statsminister Mette Frederiksen (S) en lukning af minkerhvervet i Danmark. Alle omkring 15 millioner mink skulle aflives på grund af faren for befolkningens sundhed som følge af en muteret form for corona-virus i mink.

Partierne i Folketinget forhandler for tiden om, hvilke regler og principper der skal være gældende i forbindelse med erstatning og kompensation til minkavlerne efter nedlukningen af erhvervet.