20200428172155632_1000
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) forsøger nu at komme en presset rejsebranche i møde med et lovforslag, der skal sikre bedre betingelser for at få et lån i statslig ordning. (Arkivfoto). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Statslån: Kollerup vil hjælpe rejsebranchen

28. apr 2020, 17:37
Hastelov skal gøre låneordning mere rimelig, men rejsebranchen vil hellere have penge i hånden.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) vil nu komme kritikere, der mener, at regeringens hjælp til rejsebranchen langtfra har været god nok, i møde.

Regeringen vil udvide hjælpepakken til rejsebranchen, så den gælder til og med 10. maj. Den udløb tidligere 13. april, og det nye forslag vil således gælde med tilbagevirkende kraft fra 14. april.

Samtidig vil man ændre betingelserne for at få et lån i den statslige ordning, der skal hjælpe rejsebranchen under coronakrisen.

Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Indtil nu er regeringens hjælp til rejsebranchen kommet i form af et lån. Lånet har kunnet bruges til at betale de kunder, som har fået aflyst deres rejse.

Men alle rejseselskaber, der er med i Rejsegarantifonden, hæfter samlet for gælden.

Det vil sige, at rejseselskaberne selv skal betale, hvis andre i branchen går konkurs.

Dette vil regeringen nu justere og indføre en "hybridmodel". Det betyder, at selskaberne selv hæfter for to tredjedele af regningen for de lån, de har taget fra 14. april til og med 10. maj.

Den sidste tredjedel hæfter medlemmerne af Rejsegarantifonden stadig for.

Lovforslaget blev fremsat i dag og førstebehandles i Folketinget torsdag.

- Jeg ved, at rejsebranchen er rigtig hårdt ramt af coronakrisen. Og derfor lytter regeringen selvfølgelig også på de ønsker og erfaringer, der gøres med ordningen undervejs, udtaler Simon Kollerup i en pressemeddelelse.

- Jeg håber, at vi med den her ændring vil få en tilbagebetaling, der fremover vil gøre det mere fair for de enkelte rejseudbydere, samtidig med at vi holder fast i den kollektive model, som er velkendt gennem mange år i Rejsegarantifonden.

Lars Thykier, der er direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, er dog langtfra tilfreds med ministerens forslag.

- Det er bedre end ingenting, men stadig langtfra nok. Vi havde i første omgang gerne set, at det hele blev individuelle lån, siger han til DR Nyheder.

Han understreger, at mange af lånene til branchen er blevet givet i den første fase af krisen.

Derfor hæfter branchen stadig kollektivt for langt de fleste lån ifølge Lars Thykier.

Han mener, at rejsebranchen burde få mere direkte økonomisk hjælp i stedet for et tilbud om lån.

- Man skal huske på, at det er lån, og på et tidspunkt meget snart bør vi tale om at give ren støtte, hvis rejseselskaber på stribe ikke skal begynde at gå konkurs, siger Lars Thykier til DR Nyheder.

/ritzau/