20210324-142034-L-1920x1280we__1_
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Forsikringsselskaber overvågede syge borgere:
Nu reagerer minister

27. apr. 2021 06.26
Forsikrings- og pensionsselskaber kan fremover få bøder, hvis de tager for grove metoder i brug, når de udspionerer kunder.

Det skal være trygt at være forsikringskunde i Danmark. Derfor vil erhvervsminister Simon Kollerup (S) nu indføre regler for, hvornår og hvordan pensions- og forsikringsselskaber hemmeligt må overvåge syge.

Det skriver Fagbladet 3F.

Der findes i dag ikke specifikke regler i lovgivningen vedrørende overvågning af kunder, som selskaberne mistænker for at snyde. Men en række artikler i blandt andet på Fagbladet 3F har sat spørgsmålstegn ved nogle af de metoder, der er blevet anvendt.

Det får Simon Kollerup til at reagere. Erhvervsministeriet har udarbejdet et udkast til et sæt specifikke regler og har bedt en række foreninger, instanser og andre om kommentarer til forslaget.

- Det er en god idé, at der nu fra staten kommer overordnede retningslinjer, siger Janus Tarp, der er formand for Ulykkespatientforeningen. Det er ikke nok, at forsikringsbranchen selv sætter retningslinjer, for hvem sikrer så, at de retter sig efter dem, spørger han.

Forbrugerrådet Tænk synes også, at de nye bestemmelser er et skridt i den rigtige retning. Seniorjurist Jakob Steenstrup peger på, at Finanstilsynet nu får bedre muligheder for at føre tilsyn med og gribe ind overfor, hvad selskaberne går og gør.

- Men som udgangspunkt synes vi, at private firmaer slet ikke skulle have lov til at lave den slags undersøgelser. Det er en opgave for politiet. Men når politikerne ikke vil forbyde det, så er det godt, at der trods alt kommer regler på et område, hvor der egentlig ikke har været en lovmæssig regulering indtil nu, siger Jakob Steenstrup.

Han tilføjer, at de nye regler godt kunne være gået mere i dybden med, hvilke metoder det er ok at bruge under hvilke forudsætninger. Men Forbrugerrådet Tænk er glad for, at det nu skal være personer på højt niveau i selskaberne, der skal beslutte, hvis overvågning skal sættes i gang.

Pensions- og forsikringsselskaber vil fremover kunne blive straffet med for eksempel bøde, hvis de bryder de nye regler. Det har Thoms Brenøe ingen problemer med. Han er vicedirektør i brancheorganisationen Forsikring & Pension.

- Når der indføres regler, skal de selvfølgelig overholdes. Og bliver regler ikke overholdt, så er det generelt sådan, at så skal der komme en reaktion, siger Thomas Brenøe.

Forsikringsbranchen har selv i fjor udarbejdet et skærpet kodeks for efterforskning. De nye regler fra ministeren går på enkelte områder videre end branchens egne retningslinjer. For eksempel kræver ministeren, at stop for udbetaling efter personobservationer skal besluttes af en direktør i selskabet.

Advokatfirmaet Elmer i København har ført en række sager for syge, som er blevet overvåget og bagefter har fået frataget ydelser. Senest var det en fynbo, som PFA Pension udspionerede i 17 dage, blandt andet mens hans spillede tennis. Han fik frataget den udbetaling, han havde modtaget i flere år, men vandt i Ankenævnet for Forsikring

Advokat Gert Willerslev fra Elmer Advokater glæder sig over de kommende regler. Han tror, de vil begrænse antallet af tilfælde, hvor selskaber bruger efterforskning.

- Der kommer flere krav om, hvilke procedurer selskabet skal følge. Det bliver ikke helt så ligetil. Der kommer et stærkere filter, siger Gert Willerslev.