20200814-082020-L-1920x1920we__1_
Foto: Ritzau Scanpix

Manden døde på jobbet:
Nu får enke millionerstatning

9. dec. 2020 06.38
Enke får millionerstatning, efter at manden omkom som følge af en arbejdsulykke.

Mere end to og et halvt år efter sin mands død på jobbet har 64-årige Bente Thygesen nu fået erstatning. Det skriver Fagbladet 3F. Der er tale om et millionbeløb for såkaldt tab af forsørger.

Det oplyser advokat David Østervig fra 3F’s juridiske afdeling. 3F har ført sagen for enken, fordi hendes mand var medlem af fagforbundet.

- Vi er meget glade for, at der endelig er kommet en afslutning på sagen. Det har været vigtigt for enken at få fastslået, at arbejdsgiveren havde erstatningsansvaret for hendes mands tragiske arbejdsulykke. Ulykken og sagen har taget hårdt på enken, og hun ønsker nu at få ro, siger David Østervig.

Midt i marts 2018 var fisker og hovmester Karl Jørn Thygesen om bord på fiskeskibet Aaltje Postma fra Thyborøn. Besætningen var i Nordsøen i gang med at sætte trawl for at kunne fange fladfisk.

Skipperen ville flytte skibets store klump, der skulle holde trawlet nede på bunden under fiskeriet, et par meter ved hjælp af nogle håndtag i styrehuset. Men klumpen røg helt ind på skibets dæk bagerst på skibet.

Her ramte den Karl Jørn Thygesen, der stod på sin vante arbejdsposition og ventede på, at klumpen skulle kobles til trawlet. Hovmesteren blev klemt mellem klumpen og en trawltromle, viser Den Maritime Havarikommissions rapport om søulykken.

Fiskeren gennem mere end 40 år døde på skibet af sine kvæstelser. Karl Jørn Thygesen blev 59 år. Ud over sin hustru efterlod han sig fire voksne børn.

I september afgjorde Retten i Holstebro med en såkaldt tilkendegivelse i sagen, at enke Bente Thygesen havde ret til cirka 1,2 millioner kroner i erstatning for tab af forsørger.

Karl Jørn Thygesen var i 14 år ansat på fiskeskibet med det hollandske navn Aaltje Postma. Skibet er ejet af Tamme Bolt, der også er dets skipper.

Tamme Bolts danske rederi har fået en samlet bøde på 140.000 kroner, efter at hovmesteren omkom om bord på fiskeskibet.

Desuden har Tamme Bolt som fiskeskipper fået en personlig bøde på 29.000 kroner. Det viser et nyt svar fra justitsminister Nick Hækkerup (S) til Enhedslistens arbejdsmiljøordfører Christian Juhl, der har rejst bødesagen i Folketinget efter en tidligere artikel i Fagbladet 3F om sagen.

Tamme Bolt bekræfter, at sagen nu er slut.

- Jeg er glad for, at enken nu har modtaget erstatningen. Dermed kan vi alle komme videre efter det meget triste uheld, skriver han i en SMS til Fagbladet 3F.

Efter byrettens tilkendegivelse bad forsikringsselskabet for Tamme Bolts rederi, If Skadeforsikring, om en egentlig dom i sagen. Men efterfølgende har forsikringsselskabet altså valgt ikke at anke dommen til landsretten.

- Vi har på baggrund af dommerens tilkendegivelse i sagen indgået en aftale, således at enken modtager forsørgertabserstatning. Vi er glade for, at der nu kan lukkes ned for denne del af en meget ulykkelig hændelse, skriver kommunikationschef hos If Skadeforsikring, Birgitte Ringbæk, i en e-mail til Fagbladet 3F.

For enke og fleksjobber Bente Thygesen er erstatningen vigtig. I oktober sagde hun til Fagbladet 3F:

- Som fleksjobber er det begrænset, hvor meget man tjener. Hvis jeg ikke får den erstatning for forsørgertab, så har jeg ikke råd til at blive siddende i huset. Det er afgørende for min fremtid.