Migrant-hostel med skyhøj husleje er ejet af Blackstone

Udklip
Hos Rooms DK betaler beboerne op til 13.500 kroner om måneden for et værelse med køjesenge. Foto: Google Street View
29. mar. 2021 06.35
Hostel tager skyhøj leje for små, uhumske værelser. Bygningsejer Kereby har ingen ‘reaktionsmulighed’, hvis lejer bryder loven, lyder forsvaret.

Tæt ved Assistens Kirkegården i København på den skyggefulde side af Nørrebrogade bor udsatte borgere og migrantarbejdere tæt sammen på små, uhumske værelser hos Rooms DK.

Samtidig er bygningens reelle ejer en af verdens rigeste og mest magtfulde mennesker. 74-årige Stephen Schwarzman bestyrer kapitalfonden Blackstone, der ejer bygningen gennem et spindelvæv af selskaber, som ender i det berømte skattely Cayman Islands.

Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Det Faglige Hus søger aktindsigt i fængselsbetjentes personalemapper: 'Bandemetoder' raser fængselsformand

Det er der en fed forretning i for kapitalfonden. For når Blackstone fremlejer bygningen til Adam Bielawski, der driver Rooms DK, skovler Blackstone ifølge hostel-chefen fire millioner kroner ind om året. Samtidig slipper de for ansvaret over for lejerne, vurderer Claus Højte, der er direktør for Lejernes Landsorganisation i hovedstaden.

- Hvis ejeren af Rooms DK går konkurs eller stikker af til Sydamerika, så kan lejerne vinke farvel til deres depositum og vil blive sat på gaden. Blackstone slipper for al risiko, men får en indtægt ind, der er langt højere end det, de ville kunne leje boliger ud til, siger Claus Højte.

Hos Rooms DK betaler beboerne op til 13.500 kroner om måneden for et værelse med køjesenge.

Stephen Schwarzman startede Blackstone i 1985 og er ifølge Forbes en af verdens absolut rigeste mænd med en personlig formue på 120 milliarder kroner, og han er ligeledes blandt de mest magtfulde mennesker i verden ifølge mediet Business Insider.

I løbet af 2019 blev Blackstone heftigt kritiseret for at opkøbe bunkevis af ejendomme, hvor flere lejere følte sig presset ud, så lejen kunne hæves.

Det var medvirkende til regeringens såkaldt ‘Blackstone-indgreb’ sidste år, der skulle modvirke store huslejestigninger efter mangelfulde renoveringer.

Blackstones danske ejendomsselskab skiftede også navn fra 360 North til Kereby. Det gjorde de for at signalere en helt ny stil, hvor de “kerer sig om byen og deres kunder, lejerne”.

- Siden Blackstone tog over i maj, har vi haft gang i en meget stor ændring af vores fokus, lød det fra selskabets nye direktør, Lars Pærregaard, til Politiken.

Det “stunt” giver Claus Højte dog ikke meget for.

- Det gælder åbenbart ikke dem, der befinder sig tæt på bunden. Deres fine indtægt på Rooms DK betales af folk, der knapt har til dagen og vejen, siger han.

Boligadvokat hos Focus Advokater Jakob Juul-Sandberg mener også, at det kan være en god forretning for Blackstone.

- De har formentlig indgået en lukrativ lejeaftale af hele ejendommen. Så slipper de også selv for administration. Det er ikke en helt unormal konstruktion, siger han.

Rooms DK har i mange år været kendt for sin blakkede fortid og er flere gange endt på forsiden af Ekstra Bladet, der døbte stedet “hotellet fra helvede”.

På trods af det opkøbte Blackstone ejendommen i 2015 for 39 millioner kroner og lod den nuværende ejer af Rooms DK, Adam Bielawski, fortsætte med at drive sit ‘hostel’ på adressen.

Blackstones danske ejendomsforvalter, Kereby, har ikke haft mulighed for at svare på en række spørgsmål, som Fagbladet 3F har sendt. Blandt andet, hvilket ansvar de som et af Danmarks store ejendomsforvaltere har for at sikre, at deres ejendom ikke bruges til at udnytte arbejdsmigranter.

Kerebys pressechef, Jean Ahlefeldt-Laurvig, fortæller i et skriftligt citat, at der er tale om en lejer, der ‘driver en selvstændig virksomhed’.

- Lejeloven giver os ikke en reaktionsmulighed, med mindre lejeren misligholder vores kontrakt eller udlejer i strid med lejeloven, skriver hun.

Den forklaring imponerer dog ikke Claus Højte.

- Det er utænkeligt, at Blackstone ikke vidste, hvad der foregik i ejendommen, da de købte den. Vil man lave etiske investeringer - som mange investorer gør – så er der jo også mulighed for at sælge. Men det har Blackstone ikke valgt at gøre, siger han.

Fagbladet 3F’s journalist har i en måned været logerende hos Rooms DK. Her kunne det konstateres, at værelserne primært bebos af udenlandske arbejdere som murere, malere, kokke og Wolt-bude.

Der bor også flere udenlandske børnefamilier på stedet. Flere tidligere og nuværende beboere fortæller om tårnhøj husleje, uhumske forhold og larm og alkohol.

Både Claus Højte fra LLO samt videnadvokat Jacob Juul-Sandberg vurderer, at stedet er underlagt lejeloven, og at Adam Bielawski derfor opkræver en ulovlig høj husleje.

Fagbladet 3F har kontaktet Adam Bielawski for at få en kommentar til, hvorfor han udlejer uhumske værelser til en skyhøj leje.

- Huslejen er ikke for høj. Huslejen er meget realistisk, for jeg tjener næsten ingen penge på grund af corona. Det er et dårligt tidspunkt, I starter balladen, for jeg lægger penge ud hver måned, siger Adam Bielawski.

Adam Bielawski siger, at stedet for over tyve år siden blev fritaget for lejeloven. Men han har ikke fremvist nogen dokumentation.