Mette_Thuesen
- Hvis det her fortsætter i to måneder, bliver jeg nødt til at bruge nogle af mine feriepenge til maj til at putte i min husholdning for at få det til at hænge sammen, siger Mette Thuesen, receptionist og massør på Læsø Kur. Foto: Privatfoto.

Mette er tvunget på supplerende dagpenge i coronakrisen: 'Min søns konfirmation ryger'

3. apr 2020, 10:50
Mette Thuesen, der arbejder som receptionist og massør hos virksomheden Læsø Kur, er tvunget ned i arbejdstid og på supplerende dagpenge på grund af coronakrisen. Hendes privatøkonomi hænger i laser, hvis krisen fortsætter meget længere.

Kære læser

Denne artikel har vi åbnet uden betingelse om abonnement. A4 Medier er som alle andre virksomheder udfordret af den aktuelle coronakrise og mister indtjening. Vi vil sætte pris på, at du nu eller senere vil overveje at støtte vores journalistik ved at blive abonnent.

Det var netop nu, Mette Thuesen skulle til at tjene penge.

Hun arbejder som receptionist og massør hos Læsø Kur på Læsø, hvor vintermånederne er stille, og de fleste indbyggere går sæsonledige.

For Læsø og dens indbyggere betyder turisterne alt, og de plejer at strømme til øen i påskedagene.

Nu bliver de væk.

LÆS OGSÅ: Dansk ø rammes hårdest af coronakrisen 

- Torsdag den 12. marts kom vores chef på arbejde og sagde til os, at vi var nødt til at lukke efter regeringens anbefalinger, fortæller Mette Thuesen.

Den dag satte hun og kollegerne sig ned med chefen og aftalte , hvordan de skulle løse opgaven med at passe virksomheden og de aflysninger fra kunderne, som utvivlsomt ville vælte ind i indbakken i de kommende uger.

- Vi skulle også finde ud af, hvem der skulle gå helt på dagpenge. Fire kolleger af mine blev opsagt, og jeg og en anden kollega fik lov til at tage 10 arbejdstimer om ugen hver med supplerende dagpenge oveni, siger Mette Thuesen.

Svært at yde wellness uden kropskontakt

Læsø Kur er lidt af et trækplaster på øen med et wellness-center, der tilbyder forskellige saltbade, sauna, spa, dampbad, massage og ansigtsbehandling. 

Sidste år havde virksomheden i omegnen af 2.500 besøgende alene via endagsture til øen, hvor folk betaler 500 kroner for et wellness-ophold inklusiv forplejning.

Langt den største del af virksomhedens indtjening kommer fra turister.

- Vi har mange nordmænd, men også en del tyskere. Måske 15-20 procent af vores besøgende, siger Mette Thuesen. 

Vi skal nok ind i nye år, før jeg kan begynde at spare noget op og sætte noget til side igen
Mette Thuesen, receptionist og massør, Læsø Kur

Men luksus, der kræver kropskontakt, sælger ikke billetter i en coronakrisetid, hvor den eneste løsning er en minimumsafstand på 1,5 meter mellem mennesker. 

 - Det er en frygtelig tid for os. Det er netop nu, turistsæsonen begynder hos os, og sommerhusene begynder at åbne op, og det var nu, vi skulle have travlt og tjene penge til os selv og Læsø og vores arbejdsplads, siger hun.

Efterårsferie sat på standby

Mette Thuesen, der er fraskilt, arbejder 10 timer om ugen i de uger, hvor hun ikke har sine to børn, og selvom hun modtager supplerende dagpenge, er hendes økonomi allerede nu vingeskudt på grund af krisen.

- Det er overhovedet ikke sjovt. Jeg skulle have holdt konfirmation i maj måned for min søn, og den ryger nu, siger hun.

Hvis krisen fortsætter i den kommende tid, får Mette Thuesen svært ved at få tingene til at hænge sammen.

- Jeg havde ikke regnet med, at jeg skulle være på dagpenge nu, og hvis det her fortsætter i to måneder, bliver jeg nødt til at tage nogle af mine feriepenge til maj og putte over i min husholdning. Det betyder så, at jeg ikke får råd til at holde ferie i efteråret, fortæller hun.

På en ø, hvor stort set alle arbejder sæsonarbejde, går man ikke lige ud af fordøren og finder et nyt job, så Mette Thuesen kan ikke gøre så meget andet ved sin situation end at håbe på, at hendes arbejdsplads stadig eksisterer, når turisterne en dag vender tilbage til øen. 

- Jobbene hænger ikke på træerne herovre, så jeg skulle helst ikke ud og lede efter nyt arbejde. Kun hvis Læsø Kur ikke overlever, men det regner jeg da med, at den gør. Det ville bestemt ikke være en god situation at stå i, siger hun.

Hvor længe krisen holder turisterne væk fra Læsø, tør hun ikke spå om, men hun gør sig ingen illusioner.

- Nu siger Mette Frederiksen godt nok, at hun vil åbne noget af Danmark op igen efter påsken, men jeg tror ikke, at vi kommer til at åbne op herovre før til juni tidligst. Vi har jo med mennesker at gøre, og vi rører ved vores kunder, og folk klæder om her. Vi er nok nogle af de sidste, der får lov til at åbne op, siger Mette Thuesen. 

LÆS OGSÅ: Danmarkskort: Sådan rammer coronaledigheden din kommune

For en 42-årig alenemor på Læsø er der altså ikke andre muligheder end at forsøge at holde modet oppe og skruen i vandet.

- Jeg ved ikke, om jeg når at vende skuden økonomisk igen i år. Vi skal nok ind i nye år, før jeg kan begynde at spare noget op og sætte noget til side igen. Lige nu kører økonomien kun lige rundt, siger hun.  

Hjemsendt af coronakrisen

Titusindvis af danskere bliver sendt hjem eller fyret i disse dage på grund af coronakrisen. A4 Arbejdsliv giver ordet til nogle af dem. Tidligere artikler: