20200414-190029-L_130Mb
Statsminister Mette Frederiksen under pressemøde om status på COVID-19. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Efter udskudt pensionsforslag langer DF-profil ud efter Mette F.: 'Hun har lovet for meget'

16. apr 2020, 14:42
Coronakrisen er kommet i vejen for lovforslaget om at indføre ret til tidlig tilbagetrækning for nedslidte på arbejdsmarkedet. Men regeringen havde slet ikke noget klar, lyder kritikken nu fra Dansk Folkeparti.

Det var ellers en af de helt store mærkesager for Mette Frederiksen (S), da hun under valgkampen sidste år lagde fundamentet for den politik, der skulle føres i de kommende år.

LÆS OGSÅ: DF-formand til Mette F. og co: I skal gå ned i løn

Men retten til at trække sig tidligere fra arbejdsmarkedet, hvis man er nedslidt, lader alligevel vente på sig nu snart ti måneder senere.

Nu tyder meget på, at der endnu er lange udsigter til at få statsministerens mærkesag ført ud i livet. Behandlingen af lovforslaget er nemlig, ligesom 39 andre lovforslag, blevet udskudt som følge af coronakrisen – foreløbig til næste folketingsår. Det fremgår af et dokument fra Statsministeriet.

- Lige nu handler alt om nationens fælles kamp mod coronaen. Det har taget alle kræfterne i regeringen. Derfor har vi i dag meddelt Folketinget, at vi må drosle ned på nogle af lovforslagene inden sommerferien, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til Ritzau.

Udspillet til lovforslaget ligger ellers klar og venter blot på at blive præsenteret. Det oplyste Peter Hummelgaard til Politiken i starten af måneden, hvor budskabet var, at ‘forslaget er færdigt’ og blot venter på at blive præsenteret.

En undskylding

Men den påstand sår man nu tvivl om hos Dansk Folkeparti, der ellers har erklæret sin velvillighed til at indgå i forhandlingerne om forlaget, der skal give nedslidte danskere en mere værdig pension.

Ifølge Bent Bøgsted, der er partiets beskæftigelsesordfører, er der nok snarere tale om, at regeringen slet ikke har haft et forslag klar og nu blot griber en god undskyldning i vinden.

- Det er jo nok nærmere fordi, regeringen ikke magter at finde en løsning på nuværende tidspunkt. De kan simpelthen ikke finde ud af, hvordan det skal løses, siger han til A4 Medier.

Han slår fast, at han ikke kan vide sig sikker på, hvad den reelle årsag er, og at coronakrisen formentlig har vanskeliggjort arbejdet. Alligevel føler han sig overbevist om, at regeringen bruger coronakrisen som en kærkommen undskyldning.

- Jeg tror nu lige så meget, at det skyldes, at de slet ikke har haft noget klar og så bare benytter lejligheden til at udskyde det. Vi var jo på ingen måde tæt på, at der var et lovforslag klar, før coronakrisen begyndte, lyder det.

Bliver en realitet

Ifølge Bent Bøgsted kan det også meget vel handle om penge. For retten til tidlig tilbagetrækning er forbundet med betydelige omkostninger midt i en tid, hvor der i forvejen er pres på de offentlige midler.

- Måske har de brugt de penge, der skulle være smidt efter det. Og så ved jeg godt, at ministeren siger, at det ikke er de samme penge, siger han til A4 Medier og fortsætter:

- De har bare ikke kunnet løfte opgaven. Det havde vi en mistanke om i Dansk Folkeparti, og vi kan jo se nu, at vi har haft ret. Så vi må bare konstatere, at hun (Mette Frederiksen, red.) har lovet for meget, og at hun ikke kan opfylde det store valgløfte, hun har givet lønmodtagerne.

Ifølge beskæftigelsesministeren er det dog ikke tilfældet. Næste år forventes lovforslaget nemlig at blive en realitet, oplyser han til Ritzau.

- Det er fortsat regeringens mål at indgå en aftale om tidlig pension, så den kan træde i kraft fra 2021, lyder det.