20201119-131935-L-1920x1920we
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Mette F. om minksag:
Det var Mogens Jensens ansvar

25. nov. 2020 15.00
Statsministeren slår fast, at tidligere fødevareminister Mogens Jensen var ansvarlig minister i minksag.

Statsminister Mette Frederiksen (S) erkender nok engang, at der er blevet begået ”indlysende” fejl i minksagen, der stort set har fyldt alt i dansk politik i november.

- Jeg skulle have grebet ind. Det ændrer ikke på, at det er den ansvarlige minister, der skal føre tingene ud i livet. Det handler ikke om at skubbe ansvaret fra sig. Det er sådan, ministersystemet fungerer i Danmark, siger Mette Frederiksen.

Minksagen handler kort fortalt om, at regeringen 4. november med Mette Frederiksen i front meldte ud, at alle Danmarks mink - 15-17 millioner - skulle aflives, fordi coronavirus var muteret blandt mink og havde spredt sig til mennesker. Mutationen kan bringe coronavaccine i fare, lød det fra Mette Frederiksen på et pressemøde.

Få dage senere kom det frem, at der ikke var hjemmel i lovgivningen til at aflive mink i Danmark, hvis ikke de er syge eller i et sygdomsområde. Mink uden for de såkaldte sikkerhedszoner kunne regeringen med andre ord altså ikke kræve aflivet.

Sagen har ført til, at Mogens Jensen gik af som fødevareminister for en uge siden. Det skete blandt andet efter pres fra regeringens støttepartier.

- Da vi traf beslutningen, var vi ikke klar over, at der ikke var lovhjemmel. Men hvad skulle motivet være for det? Havde vi vidst, at der ikke var hjemmel, så havde vi handlet anderledes, siger Mette Frederiksen.

Fejl eller demokratisk skandale

Regeringen har flere gange beklaget det, den betegner som ”en fejl”, altså det manglende lovgrundlag, mens blå blok og i særdeleshed Venstre kalder sagen for den ”største demokratiske skandale i nyere danmarkshistorie”.

Blå blok ønsker en undersøgelseskommission, der skal komme til bunds i sagen, og hvor ministre og embedsværket kan indkaldes som vidner.

Regeringens tre støttepartier De Radikale, SF og Enhedslisten går som udgangspunkt ikke ind for en kommissionsundersøgelse. Dermed er der ikke et flertal, som er nødvendigt.

Et bredt flertal i Folketinget er dog enig om, at regeringens håndtering af minksagen skal kulegraves. Men de er uenige om hvordan.

De Radikale har foreslået en helt ny type undersøgelse. De vil nedsætte et såkaldt granskningsudvalg, der kan lave en parlamentarisk undersøgelse, som kan spørge både politikere og embedsfolk under vidneansvar.

SF og Enhedslisten imødekommer onsdag De Radikales krav om en ny undersøgelsesform. Man har slået sig sammen om at kræve en ny, parlamentarisk undersøgelsesform.

Regeringen har brudt loven

Blå blok er langt fra tilfreds med det, den hører fra statsministeren i debatten.

- En ting er sikkert, og det er, at regeringen har brudt loven, siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

- Loven må vige for statsministerens vilje. Det er absurd og forkert. Det er lige så forkert, når statsministeren holder fast i, at hun har handlet korrekt, siger han.