Mette Frederiksen:
Målet er nul asylansøgere til Danmark

20210122-110613-L-1920x1248we
- Vi kan ikke give et løfte om nul asylansøgere, men vi kan godt opstille den vision, som vi også gjorde før valget, nemlig at vi ønsker et nyt asylsystem, og så gør vi, hvad vi kan for at indføre det, siger Mette Frederiksen (S). Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
22. jan. 2021 11.12
Antallet har en enorm betydning ifølge statsministeren, der gerne vil have færre asylansøgere til Danmark.

Statsminister Mette Frederiksens (S) ambition er, at der skal ankomme lige præcis nul asylansøgere til Danmark.

Det siger hun fredag i Folketingssalen, hvor Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard, har indkaldt hende til debat.

- Det er det, der er vores mål. Selvfølgelig kan vi ikke give et løfte om det.

- Vi kan ikke give et løfte om nul asylansøgere, men vi kan godt opstille den vision, som vi også gjorde før valget, nemlig at vi ønsker et nyt asylsystem, og så gør vi, hvad vi kan for at indføre det, siger statsministeren.

Der blev sidste år registreret 1547 asylansøgere i Danmark. Det er det laveste antal siden 1998, hvor tallene begyndte at blive opgjort på den nuværende måde.

Selvom antallet er lavt, er rekordmange mennesker på flugt. Knap 80 millioner verden over er flygtet fra hjemlandet eller internt fordrevet, viste en FN-rapport for et halvt år siden.

Sidste års antal er mindre end en tiendedel af tallet i 2015, hvor 21.316 asylansøgere blev registreret. Det var det år, hvor flygtninge og migranter kom til Europa i meget store tal.

Statsministerens mål er en uddybning af, hvad udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) for nylig sagde til Politiken.

Corona menes at have haft en betydning for, at tallet er faldet, men ministeren mener også, at det skyldes, at Danmark er en mindre attraktiv destination på grund af den stramme udlændingepolitik.

Statsministeren gentager i Folketingssalen, at fortidens politikere har taget grundigt fejl, fordi de har stillet for få krav til de udlændinge, der kom hertil. For eksempel at de kunne forsørge sig selv og tage danske værdier til sig.

Hun uddyber, at antallet har en enorm stor betydning både for Danmark og for, om integration af den enkelte lykkes.

- Vi skal passe på, at der ikke kommer for mange til vores land, ellers kan vores sammenhængskraft ikke eksistere. Den er allerede udfordret, siger hun.

Mattias Tesfaye siger i fredagens udgave af Jyllands-Posten, at "anden halvleg" i udlændingepolitikken nu begynder, fordi tilstrømningen er i ro.

Det betyder, at regeringen vil bekæmpe de antidemokratiske værdier, som for mange indvandrere fra muslimske lande ifølge regeringen praktiserer i Danmark.

Flere forslag behandles for tiden i Folketinget, som skal mindske ekstremistisk islamismes indtog i Danmark.

Blandt andet vil et flertal sidestille negativ social kontrol med psykisk vold, øge straffen for imamer og forkyndere, der fastholder kvinder i ægteskaber mod deres vilje samt forbyde donationer fra Saudi-Arabien og Qatar til danske moskéer.

/ritzau/