20200916-140506-L-1920x1132we
- Vi overvejer kraftigt, om der er behov for at skærpe restriktionerne endnu mere,, skriver statsminister Mette Frederiksen (S) lørdag på Facebook. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mette F. overvejer kraftigt at skærpe restriktioner

5. dec 2020, 16:50
Statsminister Mette Frederiksen skriver på Facebook, at man kraftigt overvejer at skærpe corona-restriktioner.

Skærpede restriktioner kan være på vej, melder statsminister Mette Frederiksen (S).

Efter at lørdagens smittetal lød på rekordhøje 2115 smittede, skriver hun på sin Facebook-profil, at "vi overvejer kraftigt, om der er behov for at skærpe restriktionerne endnu mere".

- Smitten er for høj. Alt for høj. Den stigning, vi nu har set over flere dage, er bekymrende, og der er grund til at tage det meget alvorligt, skriver hun blandt andet.

LÆS OGSÅ: 2115 nye coronatilfælde i Danmark: 14 færre indlagte

Lørdagens smittetal er det højeste, der er målt under epidemien. Tallet lørdag dækker dog over mere end 24 timer.

Der bliver i øjeblikket testet væsentligt flere personer end i foråret. Derfor findes der også flere smittede uden symptomer.

Fredag rykkede Region Hovedstaden desuden som den første region op i risikoniveau 4 på covid-19 risiko-skalaen.

Risikovurderingsskalaen går fra et til fem.

Ses med færre

Samtidig skrev sundhedminister Magnus Heunicke (S) på Twitter, at "kritisk høj incidens i hovedstadsområdet, kan give begyndende pres på sygehuskapacitet".

Mette Frederiksen kommer lørdag med "en kraftig appel" på sin Facebook-profil.

- Først og fremmest skal vi ses med færre mennesker, så det bliver nemmere at bryde de mange smittekæder. Vi bliver nødt til at tænke: Skal vi ses? Og ikke kun, hvordan skal vi ses?

- Jeg ved godt, det er svært i denne juletid - men det er meget afgørende.

- Derudover: Vi overvejer kraftigt, om der er behov for at skærpe restriktionerne endnu mere. Vi skal have bedre styr på smitten inden jul. Det håber jeg på alles opbakning til, skriver statsministeren.

Hun kommer ikke ind på, hvilke restriktioner der konkret er tale om.

Af regeringens nationale varslingssystem fremgår det, hvilke tiltag der kan iværksættes på de forskellige fem niveauer.

Det er dog i systemet ikke fastlagt, hvornår hvilke tiltag skal sættes i gang. Det afhænger blandt andet af den konkrete risikovurdering.

Ved et højt risikoniveau kan et forsamlingsloft på tre-ti personer komme på tale, fremgår det af varslingssystemet. Det samme kan generel brug af mundbind i det offentlige rum.

Uddannelsesinstitutioner, restauranter og caféer kan lukkes, og det samme kan storcentre og butikker, står der i varslingssystemet.

/ritzau/