Mette F. efter knivdrab:
Vi skal passe bedre på de ansatte

Mette_F_Philip_Davali
- Man skal ikke miste livet ved at gå på arbejde. Uanset om man arbejder med mennesker med psykiske lidelser - eller andre steder i vores samfund, skriver Mette Frederiksen på Facebook. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
31. dec. 2020 11.30
- Man skal ikke miste livet ved at gå på arbejde, skriver statsministeren, efter at ansat på botilbud er død.

Statsminister Mette Frederiksen (S) skriver på Facebook, at Danmark skal blive bedre til at passe på medarbejdere, der eksempelvis arbejder på landets bosteder.

Det skriver hun, efter at en ansat på et botilbud for voksne i Odsherred onsdag blev stukket ihjel. En beboer er anholdt og sigtet for at stå bag knivstikkeriet.

- Her på årets sidste dag er mine tanker hos familien og kollegerne til den 29-årige mand, der i går blev dræbt, mens han passede sit arbejde på et bosted for voksne i Fårevejle. Det er dybt tragisk.

- Man skal ikke miste livet ved at gå på arbejde. Uanset om man arbejder med mennesker med psykiske lidelser - eller andre steder i vores samfund, skriver Mette Frederiksen.

Offeret er en 29-årig mand, der var ansat på Ørbækskilde, som ligger på Riisvej i Veddinge nær Fårevejle.

Overfaldet skete uden for det private bo-, behandlings- og udviklingstilbud.

Men det er langtfra første gang, at ansatte på institutioner i socialpsykiatrien er blevet overfaldet og i værste fald dræbt, mens de var på arbejde.

Socialpædagogernes Landsforbund har oplyst, at der er tale om det sjette drab i sektoren siden 2012.

På samme baggrund skriver Mette Frederiksen, at det er nødvendigt at sikre medarbejderne bedre:

- Det er desværre ikke første gang, det sker. Vi skal blive bedre til at passe på de ansatte, skriver hun.

Ifølge fagforbundet FOA vidner hændelsen om, at det socialpsykiatriske område er underprioriteret.

Ressourcerne - både de økonomiske, faglige og menneskelige - er ikke fulgt med tiden, siger næstformand Thomas Enghausen.

- Det er et område, der har været politisk underprioriteret.

- Det er ikke et område, der er stemmer i. Det er ikke et område, hvor borgerne kan overtage de sociale medier og indkalde til demonstrationer, som vi har set med andre velfærdsområder de seneste par år, siger han til DR Sjælland.

Ikke desto mindre har regeringen og dens støttepartier besluttet at udforme en tiårsplan for at forbedre netop psykiatrien.

Arbejdet er sat i gang, og Enhedslisten vil særligt fokusere på at få mere personale og mindre og specialiserede botilbud.

- Noget af det, vi skal sikre, er, at der er tilstrækkelig personale. Botilbuddene skal deles i mindre afsnit, for det er uholdbart, at man skal have mange typer diagnoser samlet et sted, siger psykiatriordfører Peder Hvelplund (EL).

Han håber, at en langsigtet plan kan blive vedtaget inden sommerferien.

/ritzau/