20200929-092353-L-1920x1081we
'Man har lovet, at der ikke sker en modregning, og det gør der så alligevel på grund af denne her teknikalitet'. (Arkivfoto) Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Mens andre slipper: Timelønnede modregnes for indefrosne feriepenge

22. okt 2020, 6:20
Regeringens intention var, at de indefrosne feriepenge ikke ville blive modregnet i andre ydelser. Men for timelønnede, der er samlevende med folk på pensionsydelser, kan det alligevel være sket.

Mens danskerne køber nye kaffemaskiner og fladskærme for de udbetalte indefrosne feriepenge, så er der en gruppe af lønmodtagere, der er blevet ramt negativt af modregninger.

Det drejer sig om gruppen af timelønnede, som er samlevende med folk på pensionsydelser, og som dermed hører ind under loven om gensidig forsørgerpligt.

Det skriver Fagbladet 3F.

Regeringens intention var ellers, at udbetalingen af feriepenge ikke ville blive modregnet i offentlige ydelser, men for et ukendt antal timelønnede er det allerede sket.

En del timelønnede blev nemlig allerede beskattet af deres feriepenge, da de indbetalte dem til FerieKonto i 2019. Er den timelønnedes partner folke- eller førtidspensionist, vil de indbetalte feriepenge i 2019 indgå i den beskattede indkomst, som ligger til grund for beregning af partnerens pension.

Stiger den timelønnedes indkomst over et vist beløb, fraregnes der i udbetalingen af partnerens pension - for førtidspensionister med 30 procent.

Det har en række samlevende allerede mærket, da den årlige efterregulering af pension blev meldt ud i september måned. Denne modregning sker altså alene fordi, at den timelønnede har betalt skat af sine feriepenge fra september 2019, hvor almindelige lønmodtagere ikke havde betalt skat.

Folketingsmedlem Jette Gottlieb fra Enhedslisten mener ikke, at der er blevet gjort nok for at hjælpe gruppen, der har oplevet modregning.

- Man har lovet, at der ikke sker en modregning, og det gør der så alligevel på grund af denne her teknikalitet, siger Jette Gottlieb.

Hun tilføjer, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) burde åbne op for en genberegning af pensionsydelser.

- Han kunne gøre det med vejledninger og bekendtgørelser efter min mening. I det mindste skal de, som har oplevet det, have mulighed for at klage, siger hun.

I en kommentar til Fagbladet 3F skriver beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, at det har været afgørende for regeringen, at feriemidlerne blev udbetalt hurtigst muligt.

- Derfor har vi valgt en så enkel model som muligt. Det vil være et meget vanskeligt og omfattende arbejde at identificere de ydelsesmodtagere – og evt. deres ægtefælle/samlever og børn – hvis ydelse i efteråret 2019 og foråret 2020 er blevet påvirket af de indefrosne feriemidler.

Peter Hummelgaard tilføjer, at regeringen har været fuldstændig åben overfor aftalepartierne, og at det er blevet skrevet i lovbemærkningerne.