20210206090011390_1000
Biler holder i kø ved grænsen imellem Tyskland og Danmark i Kruså, mandag den 11. januar 2021. Lørdag trådte nye og strammere covid-19 indrejseregler i kraft. Udenlandske statsborgere, der bor i Slesvig–Holsten, skal ved grænsen kunne fremvise en negativ coronatest og have et anerkendelsesværdigt formål. De samme krav gælder ikke for danskere i delstaten. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Medie filmede ved grænsen:
200 bilister undgik coronakontrol

TEMA: Corona i Danmark
6. feb. 2021 10.09
Politiet vil fra lørdag være fast til stede ved grænseovergang i Padborg. Men kontrol er fortsat stikprøvevis.

Selv om det er et krav, at man skal fremvise en negativ coronaattest, når man kommer til Danmark fra udlandet, har der hidtil ikke været fast kontrol ved den dansk-tyske grænse i Padborg om natten.

Over 200 bilister krydsede således grænsen natten til den 4. februar uden at blive kontrolleret af politiet.

Det skriver TV2, som var til stede den pågældende nat ved grænseovergangen ved Padborg.

Ifølge mediet forlod politiet grænsen klokken 22.37. Først næste morgen klokken 06.50 blev den faste kontrol genoptaget.

Dermed kunne bilister fra Tyskland gennem otte timer frit krydse grænsen uden at dokumentere, at de var testet negativ for coronavirus.

I løbet af natten til 4. februar kom patruljer dog kortvarigt forbi grænsekontrollen. Det skete syv gange, og i de fleste tilfælde var de til stede i to-fem minutter ifølge TV2's observationer.

En enkelt gang var en patrulje ved grænsen i 55 minutter.

Politiets kortvarige tilstedeværelse førte den nat til kontrol af 19 biler. Derudover kørte 222 biler og lastbiler over grænsen uden at blive stoppet.

Til TV2 forklarer justitsminister Nick Hækkerup (S), at politiets kontroller ved grænsen hele tiden har været planlagt efter mængden af trafik.

Derfor vil der nogle steder ved den dansk-tyske grænse kun være stikprøvekontroller i nattetimerne, men de mest befærdede kontrolposter skal som udgangspunkt være bemandet døgnet rundt.

- Jeg synes ikke, det er godt nok, at vi har et sted på et af de store kontrolsteder, hvor der ikke bliver kontrolleret hele natten.

- Derfor har jeg også bedt politiet om fremadrettet at føre kontrol der, siger Nick Hækkerup til mediet.

Politiinspektør Brian Fussing, Syd- og Sønderjyllands Politi, siger til Ritzau, at man retter sig efter det politiske ønske.

- Vi har noteret os, at der er et ønske om, at vi er til stede fast om natten for at lave den stikprøvevise grænsekontrol.

- Det tager vi til efterretning, mere er der ikke i det. Og det gør vi selvfølgelig allerede fra i aften (lørdag aften, red.), siger han til Ritzau.

Brian Fussing understreger, at strategien fortsat er en stikprøvevis kontrol.

- Det er politisk besluttet, at det skal være på den måde. Så det er sådan, vi gør, siger han.

Det er politibetjente, politikadetter og personale fra Hjemmeværnet og Forsvaret, der udfører kontrollen.

Ifølge Brian Fussing vil en fast tilstedeværelse døgnet rundt i Padborg kræve "lidt ekstra ressourcer".

- Men det finder vi en løsning på, siger han.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, er ikke tilfreds med kontrolniveauet og har kaldt justitsministeren i samråd.

/ritzau/