- Jeg mener ikke, at det er normalt, at en arbejdsgiver vil have én ud af en bestemt fagforening. Det er ikke i orden, siger 20-årige Florin Porosnicu. Foto: Petrut Calinescu, Fagbladet 3F/

Medarbejder fyret: 'Der er brugt forfærdelige metoder'

19. feb 2020, 06:19
En af Danmarks største mælkeproducenter har presset en medarbejder for at få ham til at melde sig ud af 3F. Nu føres sag om brud på foreningsfriheden.

En af landets allerstørste mælkeproducenter har fyret rumæneren Florin Porosnicu, fordi han er medlem af 3F. Det mener fagforbundet 3F, som ikke vil acceptere fyringen.

Derfor vil 3F nu rejse en sag for overtrædelse af loven om foreningsfrihed mod virksomheden Hejrskov Mælk ApS fra Sydjylland. Det skriver Fagbladet 3F.

- Der er brugt forfærdelige metoder over for vores medlem for at få ham til at melde sig ud af 3F. Det vil vi selvfølgelig på ingen måde acceptere, siger Bjarne Jakobsen, formand for 3F Kongeåen.

LÆS OGSÅ: 3F advarer: Chefer truer ansatte til at droppe fagforeningen

I Danmark er det en grundlovssikret menneskeret at kunne oprette og være med i foreninger.

Loven om foreningsfrihed på arbejdsmarkedet beskytter arbejderes foreningsfrihed ved at forbyde arbejdsgivere at lægge vægt på, om medarbejdere er medlem af en forening – og i så fald hvilken. Det er altså op til den enkelte medarbejder at beslutte, hvilken fagforening vedkommende vil være med i.

Lydoptagelser afslører arbejdsgiver

Landmand Torben Pedersen fra Holsted i Sydjylland sagde i oktober 2018 direkte til Florin Porosnicu, at rumæneren ikke kunne være medlem af 3F. Men staldmedarbejderen svarede, at han ikke ønskede at forlade 3F. Dagen efter fyrede landmanden rumæneren – med henvisning til 'omstrukturering, da der ikke er arbejde nok om vinteren'.

Det fremgår af lydoptagelser fra møder mellem landmand Torben Pedersen og Florin Porosnicu, som rumæneren har optaget.

Rumæneren fortæller, at Torben Hansen i forsøget på at få ham til at rejse hjem, forsøger at presse ham til at underskrive en fyreseddel uden at Florin Porosnicu ved, hvad der står i dokumenterne på det tidspunkt. Da han nægter at underskrive, forklarer Florin Porosnicu, at han får et knytnæveslag fra en anden rumæner, der agerer en slags dørpasser under optrinnet.

Da Florin Porosnicu efterfølgende søger hjælp hos en medarbejder fra 3F Kongeåen, siger både Torben Pedersen og to rumænere, der var til stede, at Florin Porosnicu ikke er blevet slået. Men 3F-medarbejderen og rumæneren tager på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, hvor en læge konstaterer, at Florin Porosnicu er blevet slået med en knytnæve i ansigtet. Samme aften tager han på politistationen og anmelder overfaldet, mens politiet tager billeder af blodet på hans tøj og ansigt.

Episoden fik flere rumænere hos Hejrskov Mælk Aps til at melde sig ind i 3F, fortæller Alexandra-Alisa Patrasc til Fagbladet 3F.

- Da vi så, at Florin var blevet slået og sendt hjem, og at ham, der slog, fik lov at blive på gården, så var der mange arbejdere, der meldte sig ind i 3F. Fordi at vi så, at der noget, der ikke var retfærdigt, siger hun og tilføjer, at tre rumænere som meldte sig ind i 3F blev fyret i 2019 med henvisning til 'omstruktureringer'.

Ingen problemer før medlemskab

Ifølge mediet LandbrugsAvisen leverede Hejrskov Mælk ApS i 2018 i alt 22 millioner liter mælk til mejerikoncernen Arla Foods – og kunne dermed dække halvdelen af Bilkas salg af frisk mælk. Landmand Torben Pedersen medvirker i artiklen fra marts 2019, hvoraf det også fremgår, at Hejrskov Mælk ApS var i gang med at udvide bedriften, så virksomheden i løbet af 2019 kom til at råde over plads til 2.500 køer.

Landmandens forklaring om manglende arbejde tror Florin Porosnicu ikke på. For de langt over 1.000 køer på arbejdsgiverens store gård ved Holsted skal malkes året rundt.

Medarbejderne i virksomheden kan være medlem af den fagforening, som de har lyst til
Torben Pedersen, landmand

Florin Porosnicu føler sig fuldstændig sikker på, at han fik en fyreseddel alene fordi, han er medlem af 3F. For inden arbejdsgiveren opdagede det, havde der ikke været nogen problemer, oplyser rumæneren.

- Jeg mener ikke, at det er normalt, at en arbejdsgiver vil have én ud af en bestemt fagforening. Det er ikke i orden, siger 20-årige Florin Porosnicu.

Ejer kan ikke genkende kritik 

Medejer af Hejrskov Mælk ApS Torben Pedersen har ønsket at besvare Fagbladet 3F’s spørgsmål på skrift.

- Medarbejderne i virksomheden kan være medlem af den fagforening, som de har lyst til, skriver Torben Pedersen i en e-mail.

Han siger desuden, at han ikke kan komme ind på ansættelsesforholdene på stedet eller konkrete begivenheder. Han tilføjer desuden:

- Dog vil jeg sige, at jeg ikke kan genkende noget af det, som du spørger mig om.

Den anden ejer af Hejrskov Mælk ApS, Brian Nielsen, oplyser til Fagbladet 3F, at han ingen kommentarer har til sagen.

LÆS OGSÅ: 3F-lokalformand kritiserer melding om 'enighed': Jeg er imod industriaftalen

Den rumænske dørvogter afviser over for Fagbladet 3F, at han har slået Florin Porosnicu. Voldssagen er blevet henlagt hos Syd- og Sønderjyllands Politi, da myndigheden ikke mener at have beviser nok til at få den rumænske dørvogter dømt.

Samtidig vurderer politiet, at der ikke er flere 'efterforskningsmuligheder' i forhold til voldsepisoden og vil derudover ikke kommentere sagen, siger advokaturchef Birgit Nielsen til Fagbladet 3F.

Her kan du høre lydoptagelsen, hvor mælkeproducenten siger til Florin, at han ikke kan være med i 3F og læse om hele sagen.