20191213-112523-6-1920x1080we
'Min verden var fuldstændig ændret, og jeg følte, at det hele var min skyld' Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Misbrugt af chefen: 'Han lagde sit ansigt mellem mine ben - jeg følte mig så magtesløs'

20. aug 2020, 12:45
12,5 procent af løstansatte kvinder har svaret 'ja' til, at en overordnet har prøvet at presse personen til sex. Det viser en undersøgelse fra TrygFonden. En kvinde, der har haft truslen helt tæt på sin egen krop, fortæller her sin historie.

Kvinden, der i det følgende fortæller sin historie, optræder anonymt af hensyn til hendes videre færd på arbejdsmarkedet. Hendes navn er redaktionen bekendt.

Det eneste jeg ønskede, var at komme væk fra krænkeren og glemme det hele. Jeg troede også, at det delvist var min skyld, og at det endda ville være spild af tid at fortælle historien til nogen, fordi de nok ikke ville se noget galt i det, der var sket. Af en eller anden grund ønskede jeg også at beskytte den mand, der misbrugte mig på trods af, at det er ham, der har fået mig til at lide og har ødelagt mit første professionelle job efter endt uddannelse.

Jeg kan ikke forklare, hvorfor jeg ville beskytte ham - af en eller anden grund havde jeg - og det har jeg stadigvæk til tider - en mærkelig følelsesmæssig omsorg for ham, og jeg vil ikke gøre ham ondt. Det er blandet med vrede og et ønske om retfærdighed, som kun har forstærket sig, efter jeg har fortalt flere mennesker, hvad der er sket med mig.

LÆS OGSÅ: Maja har fået nok af sexistiske kolleger: 'Han synes, det var okay at råbe 'fisse' efter mig'

Jeg begyndte at arbejde i et tolke- og oversætterbureau i København den 1. juni 2019 på en tidsbegrænset kontrakt på seks måneder. Jeg fik så en tidsbegrænset kontrakt på seks måneder igen fra januar 2020.  Jeg har været sygemeldt siden den 4. juni, og har været til psykolog regelmæssigt siden 14. maj i år.

I en af de allerførste samtaler med min chef i slutningen af marts 2019 kan jeg se nu, at der allerede var et rødt flag - han nævnte en tidligere medarbejder, der netop var stoppet, fordi hun havde det psykisk dårligt, efter hun blev voldtaget. Han prøvede allerede der at fremstå som en empatisk person, der var helt oprørt af vold mod kvinder. Jeg havde været arbejdsløs i flere måneder, og jeg havde ikke forventet så mange afslag, som jeg fik. Det resulterede i en lav selvtillid, som jeg i forvejen døjede med, og jeg gik ind med tanken om, at jeg ikke var god nok. Det var derfor, jeg følte mig tvunget til at acceptere et arbejde, som nogen endelig havde tilbudt mig.

Jeg tillod mig selv at arbejde for meget, fordi jeg var desperat efter at beholde mit job. Han kunne tydeligvis fornemme det, og han startede allerede med nogle upassende kommentarer ganske tidligt. Han sagde ting som, 'du er bare lige min type,' og jeg grinede bare af det, fordi jeg troede, det var helt uskyldigt. Han skabte også en slags far-datter-dynamik ved at referere til mig som 'sin pige', så jeg troede aldrig, at kommentarerne havde en seksuel undertone. 

Han begyndte allerede på det tidspunkt også at komme med seksuelt betonede kommentarer som 'du er som en jomfru, selv om jeg ved, at du ikke er det'. Hans kommentarer fortsatte. 'Hvis jeg bare var 20 år yngre', 'du er så smuk', 'du har jo det hele - du er smart, sød og smuk' og så videre. Disse kommentarer fyldte et tomrum, jeg havde – som nævnt lider jeg af lav selvtillid.

Selvom jeg aldrig har været fysisk tiltrukket af ham - han er 66 år, og jeg er 28 år - begyndte jeg på en måde at føle en form for omsorg for ham, som jeg ikke kan forklare.

Jeg kan huske, han lagde sit ansigt mellem mine ben - jeg følte mig så magtesløs igen og håbede, at han ville stoppe. Han fortsatte med at sige, at jeg smagte som honning
Anonym kvinde

Jeg fortsatte med at påtage mig ekstra arbejde uden at kræve noget for det, fordi jeg var desperat for at gøre mit bedste for at beholde mit job. Og han sagde hele tiden, at hvis vi vil fortsætte efter december, så var vi nødt til at gøre en ekstra indsats. Han fortsatte også med at tale grimt om min kollega og lagde pres på mig for at gøre alt, fordi han 'stolede på mig', og at jeg var den, 'der holdt firmaet kørende'.

Derefter sagde han noget, jeg ikke kan huske og gav mig et kram og sagde, at han holdt så meget af mig. Da krammet sluttede, var det, at han tog mit ansigt og kyssede mine læber. Da han trak sig væk, sagde han undskyld, og jeg gik hurtigt ud af rummet. Jeg var fuldstændig i chok.

LÆS OGSÅ: Stress er bare sådan noget, man siger, man har: 'Vi risikerer, at det bliver ulven kommer'

Da det kom til slutningen af vores tidsbegrænsede kontrakter, og vi hver især skulle tale om vores nye kontrakter, forsøgte han at få mig til at føle mig speciel ved at fortælle mig, at jeg havde fået en lønforhøjelse, mens de andre gik ned i løn. Han genoptog de seksuelt betonede kommentarer, ofte ud af det blå, mens vi talte om arbejde eller noget lignende. For eksempel kommentarer som 'du har en fantastisk og sexet krop'. Han vidste jo godt, at jeg ikke følte mig tilpas i min krop og kæmpede med lavt selvtillid. 

Da jeg prøvede at få det hele til at stoppe, manipulerede han mig ved at få mig til at tænke, at han faktisk ikke forsøgte at tvinge mig til noget, og han prøvede nu kun at kramme og kysse mig. Så skete det igen, og denne gang tog han sin hånd direkte ned mellem mine ben under mit undertøj. Det var noget, jeg ikke forventede, fordi det skete så hurtigt. Jeg tænkte 'nej, jeg kan ikke gøre dette', men han var i sin helt egen verden og fik så meget fornøjelse ud af det. Jeg ønskede ikke, at noget af dette nogensinde skulle ske. 

Det næste er lidt tåget, men jeg kan huske, at jeg sagde, jeg ikke ville have sex. Jeg kan huske, han lagde sit ansigt mellem mine ben - jeg følte mig så magtesløs igen, og jeg håbede, at han ville stoppe. Han fortsatte med at sige, at jeg smagte som honning. Jeg kiggede op i det mørke loft, og jeg håbede, at han ville stoppe når som helst - jeg fik ikke seksuel fornøjelse ud af det - på det tidspunkt var jeg helt følelsesløs. 

Hvad var mit liv kommet til nu, hvor jeg følte, at jeg var fanget i denne virkelighed, hvor jeg måtte opgive min krop på sådan en måde. Da han var færdig, trak han mig op og lagde min hånd på hans penis. Jeg ønskede ikke at røre ved den, men i bakspejlet ser jeg, at han måske gav mig oralsex for, at jeg skulle føle, at jeg skyldte ham det samme, fordi det næste han sagde, var: 'Please sut den'. 

Jeg følte, der ikke var nogen vej udenom, jeg kunne ikke sige nej nu. Heldigvis fik han udløsning hurtigt, og jeg skyndte mig direkte ud på badeværelset for at spytte det ud og rense min mund med sæbe. Skammen og skyldfølelsen, jeg følte, da jeg kiggede mig i badeværelsesspejlet, var overvældende.

Jeg opfordrer kvinder, der har oplevet historier som min, til at kontakte deres fagforening for at få stoppet det seksuelle misbrug
Anonym kvinde

Det var yderligere fornedrende for mig, at han befamlede mig og tvang mig til samleje adskillige andre gange. Det skete simpelthen regelmæssigt. Jeg husker, at han endda forsøgte at gøre ting ved mig, mens mine kolleger alle var der på kontoret. Han var ikke bange, som jeg var.

Min verden var fuldstændig ændret, og jeg følte, at det hele var min skyld. Hvorfor gjorde jeg ikke mere modstand? Var det fordi, jeg virkelig godt kunne lide det? Hvorfor prøvede jeg at gøre ham glad? Jeg fortjener det jo. Hvilken type person er jeg, hvis jeg lader en 66 år gammel gift mand gøre dette mod mig? Jeg kunne brække mig over det. Det hele havde ændret sig, og jeg tvivlede mere og mere på mig selv.

Han kom også med andre kommentarer som 'skal jeg give dig en baby?'. Han sagde, at han troede, vi ville lave 'nogle smukke børn' sammen.

LÆS OGSÅ: Sexismen lever på arbejdspladsen: 'Man er et dyr på en dyrskueplads'

Jeg kan huske fredag den 13. marts - den sidste dag før vi begyndte at arbejde hjemmefra på grund af coronavirus. Denne gang trak han mine bukser ned og trak mine underbukser til siden og prøvede at presse sin penis ind i mig. Jeg sagde 'nej, nej, gør det ikke'. Han havde en måde, som fik mig til at føle mig skyldig med det samme og fik mig til at føle, at det overhovedet ikke var noget særligt. Jeg fortsatte dog med at sige fra, men han begyndte at gnide sin penis op ad mine kønslæber, og han lukkede øjnene og sagde 'bare nyd det' hver gang, jeg prøvede at sige 'nej'. Jeg følte mig igen magtesløs. 

Jeg opfordrer kvinder, der har oplevet historier som min, til at kontakte deres fagforening for at få stoppet det seksuelle misbrug.

Kvinden har nu, efter hændelserne på sin tidligere arbejdsplads, henvendt sig til sin fagforening, HK Service Hovedstaden.

Her forbereder man en sag over for den omtalte chef og hans arbejdsplads.

Kvindens navn er redaktionen bekendt.