c20201021110620000_1000
Hvis ikke personalet på OUH afleverer deres brugte uniformer, vil ledelsen gerne kigge ind i personalets skabe. Foto: Jonatan Grau Møller, DR/

Sygehus vil åbne ansattes skabe: 'Jeg føler mig umyndiggjort'

21. okt 2020, 11:30
Læger og sygeplejersker på OUH mangler arbejdstøj og er nødsaget til at operere i papirsuniformer og graviditetstøj.

Aflevér de uniformer, I ikke bruger. Ellers er vi nødt til at ”sætte gang i en systematiseret skabsåbningstur og søgen andre steder”.

Sådan lyder det fra ledelsen på Odense Universitetshospital (OUH) til de ansatte, skriver DR.

LÆS OGSÅ: Strenge regler bremser udlændinges vej til Arne-pension: - Skal være for danske statsborgere

Beskeden er skrevet på store plakater, der er sat op indtil medarbejdernes omklædningsrum.

Paul Peterslund, der er læge på OUH, ser det som en direkte trussel om, at ledelsen vil klippe låsene op til deres private garderobeskabe.

- Vi er voksne mennesker. Vi kan godt finde ud af at tømme tøj fra vores garderobeskab og putte det i vasketøjskurven. Det virker så absurd, at de ikke har tillid til os og vælger at true os, siger han.

Problemet er, at der mangler 8.000 stykker arbejdstøj - jakker, bluser og bukser. Det betyder, at det ofte sker, at en læge eller sygeplejerske er nødt til at operere i engangstøj eller sågar gå rundt i graviditetstøj, fordi der ikke er flere rene uniformer.

Hver medarbejder må have tre uniformer liggende i deres skabe.

Men nu vil ledelsen altså forsøge at finde de ekstra uniformer, der må gemme sig rundt omkring på sygehusene i Odense og Svendborg.

Det skal ikke ses som en trussel, siger Lars Krause, der er chef for logistikafdelingen på OUH.

- Det er et meget stort hus, og der er rigtig mange garderobeskabe eller kontorer, hvor der ligger noget tøj, der ikke har været sendt til vask. Derfor håber vi, at det er mange bække små, siger han.

Alligevel er ledelsen altså klar til at gå på jagt i de ansattes skabe, hvis ikke tøjet frivilligt bliver leveret tilbage.

På kant med loven?

Skabene er OUH's ejendom, men de bliver stillet til rådighed for personalet.

David Finsen er afdelingslæge på mave-tarm medicinsk afdeling på OUH i Odense og fællestillidsrepræsentant for Yngre Læger på OUH. Han mener også, at det er over stregen, når ledelsen truer med at tvinge sig adgang til skabene.

Faktisk er han i tvivl om, om det overhovedet er lovligt. Derfor har han sat jurister på sagen.

- Hvis man klipper skabe op på den måde, hvor medarbejderen ikke er til stede, er det så ikke en indgriben i den enkeltes private sfære?, spørger han.

Men juristerne på OUH har givet grønt lys til, at medarbejdernes personlige skabe kan åbnes inden for lovens rammer.

Det siger Kirsten Nikolajsen, der er fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på OUH og næstformand i Fælles-Med-Udvalget på OUH, som har truffet beslutningen.

Alle er varslet i tide, forsikrer hun.

- Alle får en fair warning. Det er ikke sådan, at man bare går ned og klipper låsene op. Man ved, at i denne weekend i dette omklædningsrum skal man sørge for at få tømt sit skab for værdier, siger Kirsten Nikolajsen.

Stol på os

Det er ikke første gang, at ledelsen forsøger at skaffe sig adgang til personalets skabe.

I forbindelse med at sygehuset i starten af året skiftede vaskeri, skulle alle uniformer registreres. Inden i alle bukser, bluser og jakker er der en chip, så vaskeri og hospital kan holde styr på, hvor ofte tøjet bliver vasket.

Dengang fandt sygehusledelsen ud af, at der kan være skabe med efterladt arbejdstøj, som tilhører medarbejdere, der er sygemeldte, på barsel eller ikke længere arbejder på OUH.

Derfor kan det være nødvendigt at bryde skabene op. Men det behøver ikke være så dramatisk, mener Lars Krause.

- Det er ikke sådan, at medarbejderne ikke har god mulighed for at blive involveret i processen, tage deres personlige ejendele med hjem og så bare lade hængelåsen sidde løs på, siger han.

Lars Krause medgiver dog, at formuleringen på de plakater, der er hængt op på OUH, ikke har været god nok.

- Jeg kan godt se - også ud fra de mails jeg har fået - at det er trukket skarpt op. Det har egentlig ikke været meningen. Det har været meningen at pointere, at vi har en fælles opgave, hvor vi er nødt til at hjælpe hinanden i mål, siger han.

Paul Peterslund mener, at ledelsen burde have valgt en helt anden tilgang.

- Hvis man henstiller til, at vi tømmer vores skabe for tøj, må man også stole på, at vi gør det. Så har man ikke brug for at skulle ransage mit skab. Vi er for fanden ikke efterskoleelever, der skjuler hash. Jeg føler mig umyndiggjort, og det, synes jeg, er flovt af min ledelse, siger han.