20200514-191415-2-1920x1279we
40 procent af de beskæftigede udfører unyttige opgaver af og til, ofte eller dagligt. (Arkivfoto) Foto: Wana News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix

Ansatte: Vi laver masser af pseudoarbejde

4. aug 2020, 11:34
Vi siger ikke siger fra over chefer, der beder os udføre unyttigt arbejde. Det viser en Gallup-måling,

Unyttigt arbejde – såkaldt pseudoarbejde - er et forholdsvis udbredt fænomen, som opleves af alle fra højtuddannede til faglærte og ufaglærte. Det viser en meningsmåling som TNS Gallup har lavet for Magisterbladet.

40 procent af de beskæftigede udfører unyttige opgaver af og til, ofte eller dagligt. Kun 21 procent oplever, at de “aldrig” har unyttige opgaver. Mens 43 procent af de højtuddannede oplever unyttige opgaver, så er det fx 35 procent af de ufaglærte.

LÆS OGSÅ: Hver fjerde under 29 år: Giv ret til dagpenge uden a-kasse

- Det her er ikke et problem, der tilhører de veluddannede. Det går på tværs at samfundet, siger Nina Holm Vohnsen, der er antropolog og lektor ved Aarhus Universitet.

- Du vil se håndværkere med meget stolthed i at levere et godt produkt, der bliver frygtelig frustrerede over dumme beslutninger længere oppe i systemet. Den følelse er ikke en skid anderledes end hos sagsbehandleren eller en lektor på et universitet, siger Nina Holm Vohnsen.

Meningsmålingen viser også, at kun omtrent halvdelen af dem, der laver unyttigt arbejde har gjort chefen opmærksom på det. Det er interessant, siger antropolog Dennis Nørmark, der er medforfatter til en bog 'Pseudoarbejde' fra 2018.

- Jeg har haft det på fornemmelsen: Det er enormt svært at snakke med sin leder om det her. Og det er mærkeligt, at det er sådan. Hvis kvaliteten af arbejdet er dårlig, burde det jo være noget, man var forpligtet til at tage op, siger Dennis Nørmark.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere bebudet en nærhedsreform, der skal udskifte kolde, overflødige hænder med varme.

Lektor og arbejdslivsforsker Janne Gleerup mener, at politikerne i den forbindelse bør se kritisk på sig selv.

- Der er ingen sagsbehandlere på jobcentrene, der har fundet på alle de lovpligtige dokumentationskrav. Årsagen til, at vi har fået tunge, detailregulerede top-down-styringssystemer, er, at der har været et politisk ønske, siger Janne Gleerup.

I Gallup-undersøgelsen spørges 763 personer i beskæftigelse, hvor ofte de oplever unyttige opgaver i deres arbejde. Meningsmålingen er lavet i februar - før corona-udbruddet.