Flere lokale 3F-formænd opfordrer nu den siddende formand, Per Christensen, til at tage endnu en treårig periode som forbundsformand. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Bagland opfordrer 3F-formand til at tage en periode mere

20. feb 2020, 20:00
En række formænd for 3F's lokale afdelinger rundt omkring i landet opfordrer nu den siddende forbundsformand, Per Christensen, til at fortsætte, når hans nuværende formandsperiode udløber i 2022. Det vil kræve en ændring af 3F's forbundslove.

Meget tyder på, at formanden for 3F fortsat hedder Per Christensen, når landets største fagforbund har afviklet sin næste kongres i 2022.

Den generelle forventning har indtil nu været, at den 62-årige tidligere tømrer efter sit genvalg på kongressen i september 2019 var i gang med sin sidste periode som forbundsformand.

LÆS OGSÅ: Firma afsløret i underbetaling og dødstrusler: Arbejder videre for hæderkronet dansk gigant

Ifølge 3F's forbundslove skal formanden fratræde på den kongres, hvor han eller hun i den efterfølgende kongresperiode er berettiget til at oppebære folkepension. Og eftersom Per Christensen ved den næste kongres, der finder sted i 2022, vil være fyldt 65 år, og pensionsalderen til den tid vil være 67 år, så falder han for fagforeningens egen aldersgrænse.

Men de regler bør der ændres på, mener flere formænd for lokale 3F-afdelinger rundt omkring i landet. De opfordrer samtidig Per Christensen til at stille op til endnu en treårig formandsperiode.

En formand, der kan samle

En af dem er Jesper Olsen, der er formand for 3F Frederiksværk-Frederikssund. 

- Vi har en formand, som har været dygtig til at få 3F til at marchere i takt, og som har skabt nogle solide sejre. Det gælder for eksempel de tre svære trepartsforhandlinger, der har været i hans tid som formand, hvor han virkelig har gjort en forskel. Hvorfor skal han stoppe, blot fordi han bliver folkepensionist, siger Jesper Olsen, der repræsenterer 2.500 medlemmer, til A4 Arbejdsliv.

Samme holdning har Charlotte Vincentz Petersen, der er formand for omkring 3.500 medlemmer af 3F Odense GOPS.

- Han er en stærk formand, der er god til at samle, og han har en kæmpe aktie i, at 3F står så stærkt, som vi gør, siger hun.

Samme toner lyder fra Annette Christiansen, formand for de cirka 3.000 medlemmer af 3F Nordhøjfyn, og fra formanden for 3F Mariager Fjord, John Hansen. De fremhæver ligeledes den siddende formands evne til at samle hele organisationen på tværs af fag og interesser.

- Vi er virkelig mange fag i 3F, så der er mange interesser på spil. Men dem forstår Per at favne, og det er der ikke mange, der kan. Jeg tror aldrig, at 3F har stået så stærkt som nu, siger Annette Christiansen, der suppleres af John Hansen.

- Han har været en synlig formand, der har været en god ambassadør i forhold til at få os på dagsordenen, både i medierne og hos politikerne på Christiansborg. Det vil være tudetosset, hvis han skal ryge på grund af alder, hvis han i øvrigt selv har lyst og kræfter til at fortsætte, siger formanden for 3F Mariager Fjord, der repræsenterer omkring 2.500 medlemmer.

Regler er ikke fulgt med udviklingen

De fire lokalformænd peger i den forbindelse på, at 3F har nogle regler for valg af formand, som ikke er fulgt med tiden. Mens alle andre skal blive længere på arbejdsmarkedet, i takt med at pensionsalderen løbende forhøjes, så er formanden for landets største fagforbund med 270.000 medlemmer tvunget til at gå af inden.

- Vi har nogle vedtægter, der strider imod udviklingen på arbejdsmarkedet, hvor vores medlemmer og alle andre skal arbejde længere. Så er det da mærkeligt, jeg vil næsten sige, at det er diskriminerende, at vores forbundsformand ikke kan blive siddende, hvis medlemmerne ellers ønsker det, siger Charlotte Vincentz Petersen.

Hvis reglerne skal ændres, så kræver det, at først 3F's hovedbestyrelse og dernæst forbundets øverste demokratiske organ, kongressen, godkender forslaget. Selvom der er mere end 2,5 år til den næste kongres, så skal det indledende arbejde gøres nu.

- Nu lancerer vi ideen i god tid, og så må tiden vise, om der er opbakning til forslaget, siger John Hansen.

LÆS OGSÅ: Dennis Nørmark: Tag det bare roligt – det går slet ikke så stærkt, som du hele tiden får at vide

Det tror Charlotte Vincentz Petersen umiddelbart, at der vil være.

- Min fornemmelse er, at der vil være opbakning til både at ændre reglerne og i særdeleshed til, at Per skal fortsætte, hvis han vil, siger hun.

Hovedpersonen selv ønsker indtil videre ikke overfor A4 at kommentere på forslaget fra de fire lokalformænd.