20131126-134054-5-1920x1280we
I dag er det særligt handel og industri, der har mange hjemme på lønkompensation, viser nye tal. I starten af krisen lå industrien lavt. Men set i forhold til antallet af beskæftigede i brancherne ligger hotel og restauration stadig ret højt. Foto: Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix

Lønkompensation: 36.000 job er i farezonen

4. jul 2020, 08:39
36.000 lønmodtagere er stadig omfattet af lønkompensation på grund af krisen. Dansk Industri forventer, at de fleste beholder jobbet.

36.014 danskere går hjemme med løn fra deres arbejdsgiver, mens arbejdsgiverne får lønkompensation fra staten.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som dækker uge 26. Tallene er dog et øjebliksbillede og der kan i princippet være tale om flere. Det skriver Fagbladet 3F.

I alt har over 255.000 lønmodtagere været omfattet af ordningen med lønkompensation. De fleste er enten kommet i arbejde igen eller fyret nu.

Det er særligt lønmodtagere i handel og industri, der er sendt hjem. Indenfor handel er der 8.581 og i industrien 8.066 hjemsendte. Så kommer hoteller og restaurationer som den tredjestørste gruppe med 4.293 hjemsendte lønmodtagere.

Industrien fylder mere i tallene nu, end da krisen begyndte.

- Industrien lå lavt i begyndelsen. I mange tilfælde havde virksomhederne fint med ordrer inde, og de blev ikke ramt lige i første omgang. Men pt. hører vi, at mange af vores medlemsvirksomheder er hårdt ramt i forhold tilgang af ordrer i efteråret og ind i 2021, siger vicedirektør i Dansk Industri, Steen Nielsen.

Han siger, at mens hjemmemarkeds-virksomhederne igen mærker en optimisme og fremgang, så ser det værre ud for eksportvirksomhederne.

Alligevel er han rimelig optimistisk med hensyn til beskæftigelsen, også når lønkompensationsordningen udløber.

- Jeg tror faktisk heller ikke, at ledigheden vil stige synderligt, dog afhænger det af, hvordan det går med eksporthvervene i efteråret, siger han.

For fagforbundet 3F er det netop et af de helt store spørgsmål, hvor mange af de hjemsendte lønmodtagere, der får mulighed for at komme i gang igen, eller om hjemsendelsen ender med at blive permanent i form af en fyreseddel.

- Lønkompensation har holdt hånden under rigtig mange job, midlertidigt. Men krisen tynger stadig mange virksomheder, og vi tror desværre også, at nogen ender med en fyreseddel, og derfor er en del af de 36.000 job i farezonen, siger økonom Jesper Grunnet-Lauridsen.

- Samtidig er det overraskende for mig, at mens der har været over 250.000 lønmodtagere sendt hjem på lønkompensation, så er der nu ”kun” 36.000 tilbage. Mange er formentlig vendt tilbage til deres job, da ledigheden ikke er steget tilsvarende meget. Det er positivt, for man kunne have frygtet, at det var gået værre, siger han.

Selv om det er industri og handel, der har flest personer hjemsendt lige nu, så topper branchen ”kultur og fritid”, når man ser antallet af hjemsendte i forhold til hvor mange, der arbejder i branchen.

I kultur og fritid er 4,4 procent af de beskæftigede sendt hjem løn. I hotel og restauration er det 3,6 procent af de ansatte. Industri er nummer tre med 2,6 procent.

Den første mulighed for at arbejdsgiverne kunne få tilskud til de ansattes løn blev aftalt i marts og varede indtil udgangen af juli.

Siden er ordningen forlænget med en måned frem til udgangen af august, idet man kan søge om lønkompensation til medarbejderne i op til én måned i perioden 9. juli til 29. august. Det betyder også, at de berørte medarbejdere selv skal bidrage med tre ugers ferie i perioden, hvis man har optjent det.