Lizette Risgaard:
Politikerne burde kæmpe for den danske model

20200910-185818-L-1920x1280we
'I stedet for at forsøge at svække den danske model bør politikere have fokus på at understøtte den. Ikke for fagbevægelsens skyld. Men for vores alle sammens skyld,' skriver FH-formand Lizette Risgaard i en kronik. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
18. maj 2021 08.47
Hele samfundet mister noget, hvis fagbevægelsen ikke er der, lyder det fra formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard.

Fagbevægelsens dalende medlemstal handler ikke kun om fagbevægelsen eller størrelsen på medlemskontingentet.

Det skriver formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Lizette Risgaard i en kronik i Politiken.

LÆS OGSÅ: Drive by-tilsyn: Kommune coronatjekker boliger med udlændinge fra vejen

FH-formandens opråb kommer, efter en undersøgelse fra Københavns Universitet for nyligt slog fast, at fagbevægelsens medlemstal daler støt, og det har fået flere kritikere til at pege på, at det er fagbevægelsens egen skyld. 

Det afviser Lizette Risgaard og henviser til, at medlemstabet skal ses i sammenhæng med det danske demokrati, som organiseringen af arbejdsmarkedet sammen med pressen, den lovgivende, den udøvende og den dømmende magt er en forudsætning for. 

Og her er fagbevægelsen ikke er alene om at tabe medlemmer, lyder det fra Lizette Risgaard. Også de politiske partier har tabt medlemmer og dermed indtægter i partikassen. Som en løsning indførte man en statslig partistøtte, men fagbevægelsen kan ikke frigøre sig fra medlemmerne på samme måde, slår Lizette Risgaard fast. 'Vi ér medlemmerne,' skriver hun i kronikken.

Også aviserne har tabt abonnenter. Her har en øget mediestøtte samt en kommercialisering været vejen frem, men heller ikke den vej er farbar for fagbevægelsen, da medlemmerne ikke kan kommercialiseres til at være forbrugere på samme måde, mener FH-formanden.

Ingen alternativer til fagbevægelsen

Hun ærgrer sig samtidig over, at ingen har diskuteret den demokratiske nødvendighed af fagbevægelsen på samme måde, som man har gjort det med såvel partier og medier. Og det er et problem, fordi hele samfundet mister noget, hvis ikke fagbevægelsen er der, mener Lizette Risgaard og henviser til det sidste år med coronakrise, hvor arbejdsmarkedets parter hele 14 gange har indgået trepartsaftaler om blandt andet lønkompensation og arbejdsdeling.

Samtidig undrer hun sig over, at flere under krisen har bedt fagbevægelsen om at se igennem fingre med virksomheder, der ikke tegner overenskomst. Her henviser hun til sagen om Jensens Bøfhus, hvor blandt andet Naser Khader her på A4 Overenskomst langede ud efter fagforbundet 3F for at at fastholde en konflikt mod kæden, der betød, at medarbejderne ikke kunne få lønkompensation. 

LÆS OGSÅ: Naser Khader: 3F tager medarbejdere som gidsler i krisetid

'I stedet for at forsøge at svække den danske model bør politikere have fokus på at understøtte den. Ikke for fagbevægelsens skyld. Men for vores alle sammens skyld,' afslutter FH-formanden sin kronik.