Byggefirma skal betale kæmpebod for at fyre fagligt aktive

20150520-140342-4-1920x1275we
Domingos Neto og Jorge Ca rejste tilbage til Portugal i december, men håber at få nyt arbejde i Danmark. Foto: Mathias Bojesen / Scanpix
18. mar. 2021 16.14
To portugisiske 3F-medlemmer har nu Arbejdsrettens ord for, at det var ulovligt, da de blev fyret fra deres arbejde på Storstrømsbroen, efter de havde deltaget i et tillidsmandsvalg.

Det var en ulovlig opsigelse, da det portugisisk ejede byggeselskab New Building Services (NBS) i december fyrede to af deres ansatte på byggeriet af den nye Storstrømsbro.

Det har Arbejdsretten netop afgjort, skriver Fagbladet 3F.

De to brobisser, Jorge Ca og Domingos Neto, blev fyret uden varsel blot to dage, efter de havde deltaget i et valg til tillidsrepræsentant for kollegaerne i firmaet.

De syv dommere, som har vurderet sagen, mener, at opsigelsen af de to medarbejdere hænger sammen med deres medlemskab af fagforbundet 3F, og at der derfor var tale om en såkaldt organisationsfjendtlig handling.

- Arbejdsretten lægger til grund, at opsigelsen af Domingos J. Correia Neto og Jorge Ca den 13. december 2020 var begrundet i, at de stillede op til valget som tillidsrepræsentant for Fagligt Fælles Forbund. Opsigelsen af dem udgjorde derfor en organisationsfjendtlig handling i strid med Hovedaftalens § 1, står der i dommen.

Hovedaftalen mellem arbejdsgiverne i Dansk Arbejdsgiverforening og lønmodtagerne i Fagbevægelsens Hovedorganisation kaldes også for arbejdsmarkedets grundlov, og her fremgår det klart, at der ikke må lægges hindringer i vejen for, at medarbejdere organiserer sig og er fagligt aktive.

Arbejdsretten har også besluttet, at NBS skal betale en bod på 250.000 kroner for den ulovlige opsigelse.

Palle Bisgaard, der næstformand i 3F Byggegruppen, har fulgt sagen, siden de to portugisere henvendte sig om deres opsigelse, og han er begejstret for udfaldet.

- Vi ser det som en rigtig stor sejr i kampen for, at udenlandsk arbejdskraft skal behandles ordentligt. Det er vigtigt, at der bliver slået ned på det her, så arbejdsgiverne ikke kan gå efter enkeltpersoner, der melder sig ind i en fagforening og bruger overenskomsten til at forbedre deres vilkår, siger han.

NBS har nu 14 dage til at betale boden på 250.000 kroner.

Fagbladet 3F har forsøgt at få en kommentar fra NBS.