- Danmark er hårdt ramt af corona-krisen, og det giver desværre flere ledige hver dag, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

6.000 danskere melder sig ledige på én dag

24. mar, 10:10
Mandag meldte 5908 sig som ledige, oplyser Beskæftigelsesministeriet. Det er fire gang mere end normalt.

Strømmen af nye ledige på arbejdsmarkedet fortsætter, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet. Mandag meldte 5908 sig som ledige. Det svarer til fire gange mere end på en normal mandag i uge 13.

Det normale antal er udregnet ved at tage et gennemsnit af den samme ugedag i den samme uge i de seneste fem år.

Siden begyndelsen af sidste uge har antallet af personer, der har meldt sig som ledige, været mærkbart højere end de foregående år.

Alle hverdage i sidste uge var tallene mindst tre - nogle dage fire - gange højere end normalt.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Arbejdsliv her

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) lægger ikke skjul på, at det danske arbejdsmarkedet har set og vil se flere fyringer, som følge af tiltagene for at inddæmme spredningen af coronavirus.

Men ifølge ministeren kunne situationen meget vel have set meget værre ud, hvis ikke arbejdsmarkedets parter havde indgået en aftale, der sikrer, virksomhederne lønkompensation, hvis virksomhederne sender de ansatte hjem uden at fyre dem.

- Danmark er hårdt ramt af corona-krisen, og det giver desværre flere ledige hver dag. Samtidig kan vi heldigvis se, at regeringens økonomiske hjælpepakker er begyndt at virke, siger han i en skriftlig kommentar.

Han peger på, at Københavns Lufthavns har meldt ud, at 1500 af deres ansatte senedes hjem med fuld lønkompensation.

- Samme melding kommer fra virksomheder landet over. Det er positivt for de ansatte, for virksomheden og for samfundet.

Erik Bjørsted er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), og han forudser, at der de mange fyringer vil fortsætte i de næste måneder. 
 
- Vi undgår ikke en meget kraftig stigning i arbejdsløsheden de næste par måneder. Stigningerne kan blive kraftigere, end dem vi så under finanskrisen. Nedlukningen af Danmark og andre lande trækker ud, og endnu flere vil blive arbejdsløse. Næste skridt i krisehåndteringen bør være en midlertidig forhøjelse af dagpengesatsen, så lønmodtagerne er bedre forsikret, hvis de mister deres job, siger han. 

/ritzau/

A4 – kan vi hjælpe dig med arbejdslivet?

Er du blevet ledig? Hvordan er reglerne for dagpenge og feriepenge? Hvad hvis min svendeprøve ikke kan afholdes?

Der er mange spørgsmål om arbejdslivet i en corona-tid. På A4 vil vi gerne hjælpe dig med at finde svar. Vi vil gerne høre om dine oplevelser – også de besværlige og de bekymringer, vi står med i denne tid.

Skriv til os med din historie, dine spørgsmål eller bare et forslag eller et synspunkt. Vi lover at svare dig. Ikke alle henvendelser bliver til artikler. Vi har travlt og må prioritere. Men dit arbejdsliv – eller det du gerne vil have – vil vi gerne hjælpe dig med!

Nicolai Kampmann
Chefredaktør A4 Medier