Lederne:
Flere ufaglærte og faglærte skal afsted på digital efteruddannelse

Christina_Laugesen_uddannelsespolitisk_chefkonsulent_Lederne
Foto: Lederne
1. feb. 2021 06.15
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

MANGE VIRKSOMHEDER OPLEVER, at deres ufaglærte og faglærte medarbejdere mangler it-kompetencer i et sådant omfang, at de ikke kan leve op til de forventninger, der er på arbejdspladsen. Det er problematisk.

LÆS OGSÅ: Direktør advarer: Ansatte er for dårligt uddannede til at arbejde med robotter

Vi lever i dag i en digitaliseret tidsalder, hvor flere og flere opgaver bliver digitale, ligesom at virksomhedernes arbejdsgange og måder at kommunikere på digitaliseres i høj grad disse år. Det har særligt coronakrisen været med til at understrege, hvor titusindvis af medarbejdere enten er hjemsendt eller arbejder hjemmefra digitalt.

DERFOR ER DET AFGØRENDE nødvendigt for dansk erhvervsliv og dansk konkurrenceevne, at så mange som muligt kan efterleve de it-krav, som virksomhederne stiller. Men i en undersøgelse, som Lederne har gennemført blandt godt 1.000 ledere, svarer op imod hver tredje virksomhed, at de har medarbejdere, som mangler it-færdigheder og digitale kompetencer i et sådant omfang, at de ikke kan leve op til de forventninger, der er på arbejdspladsen.

LÆS OGSÅ: Ufaglærte i små virksomheder kommer sjældent på efteruddannelse: 'Arbejdsgiverne forsømmer deres ansvar'

Det er problematisk. Både for virksomheden og for medarbejderne. For når medarbejderne mangler de nødvendige it-kompetencer, risikerer virksomhederne, at opgaverne ikke løses med den tilstrækkelige kvalitet, mens medarbejdere med manglende it-færdigheder er i risiko for ikke at kunne følge med udviklingen på arbejdsmarkedet.

Når ledere går forrest og opfordrer medarbejderne til at løfte deres kompetencer, så ved vi, at det rykker noget
Christina Laugesen, uddannelsespolitisk chefkonsulent, Lederne

DEN UDFORDRING skal vi have sat fokus på. For lykkes vi ikke med at løse udfordringen, risikerer vi at efterlade alt for mange ufaglærte og faglærte medarbejdere tilbage på perronen, mens arbejdsmarkedet digitaliseres mere og mere.

LÆS OGSÅ: Kun halvdelen af overenskomst-milliard til efteruddannelse er brugt på formålet: 'Vi har selvfølgelig et ansvar'

Derfor er der behov for få sat fokus på særligt de ufaglærte og faglærtes digitale efteruddannelse – og det handler fx om, at flere af de ufaglærte og faglærte medarbejdere kommer afsted på it-forløbet FVU-digital, der styrker de grundlæggende it-kompetencer på tre forskellige niveauer – og med aftalen om styrket opkvalificering er tilbuddet nu tilgængeligt for langt flere.

NÆSTE SKRIDT ER at sikre, at dem, der har behovet, faktisk kommer afsted. Her spiller lederne en stor rolle. For vi ved, at lederne har stor betydning for kortuddannedes motivation for efteruddannelse. En lang række ledere og virksomheder gør allerede et stort arbejde. De erfaringer skal vi have spredt til de små og mellemstore virksomheder, hvor vi ved, at kendskabet til FVU oftest er mindre.

LÆS OGSÅ: Guide: Har du ret til efteruddannelse? (og hvor meget?) - Få svaret her

Der er også behov for at udbrede kendskabet til FVU, fx gennem lokale kampagner eller i virksomhedsnetværk. For når ledere går forrest og opfordrer medarbejderne til at løfte deres kompetencer, så ved vi, at det rykker noget.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].