Lars H. Nielsen:
Årets bestyrelsesformand har ikke forsonet sig med stor kundegruppe

Lars_H_Nielsen_1650PX
14. dec. 2020 20.06
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Da Nina Smith afblæste børsnoteringen af Nykredit-koncernen i 2017 begik hun sin største kommunikationsfejl som bestyrelsesformand i Forenet Kredit

VANTRO, SKEPIS, MODVILJE OG VREDE

I Facebook-gruppen "Kritiske Interessenter i Nykredit og Totalkredit" debatterer boligejere flittigt PwC' Danmarks tildeling af prisen som årets bestyrelsesformand 2020 til Nina Smith.

LÆS OGSÅ: Ekspert gør status på corona-arbejdsløsheden: Tre grupper står tilbage som taberne

Nina Smiths ledelsesstil har skabt dybfølt vrede og afmagt i en stor kundegruppe med boliglån i Totalkredit og Nykredit. 40.000 vrede boligejere organiserede sig i 2016 en protestgruppe på Facebook for at mobilisere til modstand mod den uhyrlige forhøjelse af boligejernes bidragssatser, som Nina Smith havde sat i søen. Forenet Kredits bestyrelsesformand havde en påstand om, at Nykredit-koncernen ikke levede op til krav fra Basel-komiteen med mindre bidragene blev sat dramatisk op og Nykredit blev børsnoteret.

LÆS OGSÅ: Kampen mod børsnotering af Nykredit-koncernen bør anerkendes som en del af klassekampen

På intet tidspunkt har Nina Smith søgt forsoning med denne kundegruppe. Den 10. december modtog Nina Smith prisen som "årets bestyrelsesformand 2020" fra PwC. I den anledning deltog jeg i PwCDanmark: Chairman's Agenda LIVE med prisoverrækkelse til Nina Smith.

Foto: Lars H. Nielsen, screenshot af udnævnelsen.

I mine øjne var højdepunktet, da professor Nina Smith kom med nye informationer om processen, som afblæste børsnoteringen af Nykredit-koncernen i 2017.

Vores store shit-storm blev kronet med held, da Nina Smith præsenterede en ny løsning. En række kundeejede pensionskasser skulle erstatte penge fra aktiemarkedet og børsnoteringen blev afblæst. Men her begik Forenet Kredits bestyrelsesformand sin største kommunikations-fejl. Nina Smith havde en enestående chance for at forsone sig med den store kritiske kundegruppe.

LÆS OGSÅ: ‘Går det galt, kan du altid få et job i Netto’: Nej du kan ej

7. november 2017 afblæste Nina Smith børsnoteringen af Nykredit. Men hun præsenterede sin alternative løsning uden at nævne et ord om, at det var for at tilfredsstille og imødekomme den ophidsede offentlighed og de mange utrygge kunder, bl.a. 40.000 vrede boligejere, som frygtede endnu mere udbytning, hvis koncernen kom på børsen og underlagt aktiemarkedets logik.

Mistilliden mod Nina Smith var så stor, at da Nina Smith afblæste børsnoteringen, blev det mødt med mistro, mistænksomhed og skepsis.

Jeg antager, at Nina Smiths forbillede for god kommunikation er den fhv. britiske premierminister Margaret Thatcher og hendes effektive kommunikations model “TINA” (There Is No Alternative). Når Nina Smith henvender sig til kunder og offentlighed med en løsningsmodel, så er modellen uden valgmuligheder. En TINA-model er for Nina Smith “en jeg alene vide model”.

HVORDAN KAN PwC's jury vælge Nina Smith til årets bestyrelsesformand?

Nina Smiths sidder i held: Et ‘kriterie-hul’ sikrer Forenet Kredits formand titlen som “årets bestyrelsesformand 2020”.

Foto: Figuren er hentet fra jurymedlem og partner i PwC, Brian Christiansen.

Nina Smith vinder, fordi hun måles på interne forhold som "arbejdsklima og samarbejde". Nina Smith slipper dermed igennem nåleøjet trods sit elendige 'kundeklima og ikke eksisterende samarbejde' med Forenet Kredits store utilfredse kundegruppe.

Dermed har juryen ikke været opmærksom på de 24.000 utilfredse 'Interessenter i Nykredit og Totalkredit' og protestforeningen Fair Bidragssats.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].