20200904143759679_1000
Følelsen af ensomhed blandt de ældre er mest udbredt blandt enlige. Mens to procent af de ældre, der er gift, føler daglig ensomhed, så oplever ni procent af de ugifte ensomhed dagligt. (Arkivfoto) Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Lange ventelister: Få plads i et seniorbofællesskab

10. sep 2020, 9:30
Skriv dig på venteliste flere år i forvejen, eller se mod alternative løsninger, hvis du vil være en del af et seniorbofællesskab.

Går du med overvejelserne om at flytte i et seniorbofællesskab, så er der en række ting, du allerede nu bør overveje, hvis du vil sikre dig en bolig til fornuftige penge.

Ifølge en analyse fra Realdania overvejer cirka 80.000 ældre at flytte i seniorbofællesskaber inden for de næste fem år, men der er kun cirka 7000 boliger til rådighed på nuværende tidspunkt

Og det giver årelange ventetider på mange af dem.

Et typisk seniorbofællesskab består af 20-30 boliger samt et fælleslokale, og for mange seniorer bliver det en måde at forebygge ensomheden i den tredje alder.

- Dem, der typisk flytter i et seniorbofællesskab, er 55-75 år, siger Max Pedersen, der har forsket i seniorbofællesskaberne og er ansat på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering.

- De er nået til den erkendelse, at de søger en nedskalering på kvadratmeterne og en opskalering på naboskabet, fortsætter han.

Inden du tager springet, så gør op med dig selv, hvor meget du ønsker at indgå i et fællesskab.

- Nogle har mange fællesaktiviteter, mens andre blot har almindeligt godt naboskab, siger Max Pedersen.

Ifølge Realdania er der i gennemsnit cirka 34 personer skrevet på hver venteliste til et seniorbofællesskab i Danmark.

Skriv dig derfor gerne på 5-10 år inden - det er ikke noget, der er bindende. Selv hvis udsigterne er lange, kan du være heldig, at folk pludselig hopper fra.

Hvis du vil have en plads nu og her, så er der kun én mulighed: Betal dig fra det.

- Der er ledige pladser i nogle seniorbofællesskaber, men det er der, hvor huslejeniveauet er højt, siger Stig Hessellund, der er projektleder i Realdania.

- Det er den hurtigste vej ind, men det er ikke alle, der har råd til det, tilføjer han.

Alternativt kan du oprette dit eget bofællesskab.

- Det er svært og kræver ildsjæle, der har lyst til at påtage sig udfordringen i at samle en gruppe og blive enige om en ejerform, siger Max Pedersen.

En anden løsning er at samle en gruppe og forsøge at få kommunens hjælp til at etablere et seniorbofællesskab.

/ritzau fokus/