20210227165624578_1000
Lang kø ved midlertidigt COVID-19 testcenter på Next Uddannelse København på Frederiksborgvej i Københavns Nordvestkvarter lørdag. Efter et smitteudbrud af den sydafrikanske variant af coronavirus har myndighederne i de seneste dage stemt dørklokker i omkring 700 hjem og opfordret til at folk lade sig teste. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Lange køer til test efter udbrud i københavnsk kvarter

27. feb. 2021 17.17
Københavns Nordvestkvarter er i øjeblikket ramt af et udbrud med smitsom variant. Alle opfordres til test.

Det lader til, at en opfordring fra Københavns Kommune om at lade sig teste er blevet hørt, efter at flere tilfælde af den smitsomme coronavariant B1351 er blevet fundet i bydelen Nordvest.

Region Hovedstadens podere har i hvert fald haft svært ved at få bugt med de lange køer af borgere, der lørdag var ude for at blive testet.

Det fortæller Kirstine Vestergård Nielsen, vicedirektør for Region Hovedstadens Akutberedskab.

- Vi er blevet overvældet i dag. Vi har været til stede i Nordvest siden torsdag. Torsdag testede vi 100. Fredag testede vi 80. Og i dag ved 14-tiden var vi oppe at have testet de første 500. Så det har været et væsentligt bedre besøgt tilbud i dag, end det har været de andre dage.

- Så ja, vi har haft svært ved at følge med, men vi har gjort det bedste hele dagen for at få ekstra folk på arbejde, og københavnerne har heldigvis taget det med sindsro, siger hun.

Det var fredag aften, at Københavns sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling (SF), gik ud med en opfordring til borgere i området om at lade sig teste for coronavirus.

Det skete, efter at der er konstateret mellem to og ni tilfælde af B1351-varianten, der oprindeligt blev opdaget i Sydafrika, i Københavns Nordvestkvarter.

Udbruddet er fundet i to husstande, der bor tæt på hinanden, og har formentlig spredt sig via kontaktsmitte, hvor familierne har rørt ved det samme håndtag eller er blevet smittet, mens de er gået tæt forbi hinanden.

Udbruddet var kendt for Københavns Kommune allerede torsdag aften. Derfor blev der opsat midlertidige testcentre i området.

Styrelsen for Patientsikkerheds direktør, Anette Lykke Petri, siger til Politiken, at det er lykkedes at komme i kontakt med alle dem, der er smittede. Det gælder også alle deres nære kontakter.

Opfordringen om at blive testet gælder særligt beboere i det område, der ligger i trekanten mellem Frederikssundsvej, Frederiksborgvej og Glasvej.

Der er blandt andet blevet sendt sms'er rundt til 700 beboere, og Styrelsen for Patientsikkerhed har været ude og stemme dørklokker.

Styrelsen har lørdag eftermiddag ikke fundet yderligere tilfælde med B1351-varianten, blandt dem der er blevet testet, siger direktøren videre til Politiken.

På Twitter takker sundhedsminister Magnus Heunicke (S) beboere og testmedarbejdere i området.

- Jeg bliver så glad for at se den her indsats fra medarbejdere og opbakning fra beboerne til den massive testindsats, skriver han.

Kirstine Vestergård Nielsen fortæller, at regionen har arbejdet hårdt for at få flere medarbejdere ud til testcentrene, som skal være klar søndag.

- Så i morgen er der dobbelt så mange mennesker på arbejde, siger hun og tilføjer, at der stadig er ledige testtider lørdag og søndag andre steder i København.

/ritzau/