Landmænd om aflivning af mink: Det ligner dyremishandling

9. nov 2020, 19:33
Landbrug & Fødevarer kalder forkert aflivning for mishandling. Styrelse beklager fejl, men kalder proces o.k.

Brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer mener ikke, at myndighederne har været klar til opgaven med at håndtere, at alle mink i Danmark skal aflives.

Det siger Søren Søndergaard, der er formand for Landbrug & Fødevarer.

Han kritiserer måden, som minkene bliver aflivet på, og forlanger, at det fremover kommer til at foregå dyrevelfærdsmæssigt korrekt.

- Det her vanvid må stoppe. Uanset hvor højt folkesundheden vægter, så skal vi ikke acceptere dyremishandling på denne måde.

- Det er tydeligt, at myndighederne slet ikke har været klar til opgaven, og det ser vi så med de meget ubehagelige billeder af deres måde at aflive mink på, siger Søren Søndergaard.

Kritikken kommer efter, at der har floreret videoer på sociale medier heriblandt af en minkaflivning i Nordjylland.

Her bliver levende mink klemt og kvast under en mislykket aflivning foretaget af minkarbejdere ansat af Fødevarestyrelsen.

- Vi er født og opvokset med, hvordan man behandler dyr. Det er naturligt for os at aflive dyret, når det er nødvendigt, og det skal man gøre på en ordentlig og skånsom måde, siger Søren Søndergaard.

- Det synes jeg ikke, vi ser lige nu, og det er ikke i orden, at Fødevarestyrelsen ikke har styr på sådanne processer.

Fødevarestyrelsen beklager, at der er sket fejl i aflivningerne. I den pågældende sag var en hængsel til aflivningskassen enten ikke lukket ordentligt, eller også var den knækket, fortæller enhedschef Henning Knudsen.

Det førte til, at der var mindre gas i kassen, og at minkene forsøgte at komme ud af den lille åbning, der var.

Henning Knudsen kender til to tilfælde af fejl. I det andet tilfælde var en mink stadig i live, da den ankom til forbrændingsanlægget, hvor den blev slået ihjel.

- Videoerne er nogle meget ubehagelige billeder og helt klart en måde, som aflivningen ikke skal ske ved, siger han.

Han afviser, at styrelsen ikke kan løse opgaven ordentligt. Den anvender samme metode, som branchen selv anvender, når minkene aflives inden pelsning, fortæller han.

- Hvis nu kassen havde virket, var processen sådan set o.k.

- Vi har skrevet til vores egne folk og dem, vi samarbejder med om opgaven, at man skal være omhyggelig med at sikre, at tingene virker, og at alle mink er døde, når de kommer ud af kasserne, siger Henning Knudsen.

Enhedschefen vil ikke give en garanti for, at der ikke kan ske yderligere fejl, men han siger, at styrelsen gør sit yderste for, at det ikke sker igen.

/ritzau/