Ny aftale:
Garanterer sosu-elever en læreplads

20170112-141733-3-1920x1281we
- Frem til udgangen af 2022 siger vi til alle dem, der er interesserede i uddannelsen som social- og sundhedsassistent: ’Kom bare til os! Der er brug for dig! Vi skal nok sikre, at der er en læreplads,’ siger Jacob Bundsgaard, formand for KL. (Arkivfoto) Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
15. jun. 2021 12.47
Regeringen, KL, Danske Regioner og FOA er enige om en ny lærepladsaftale, der skal styrke social- og sundhedsuddannelserne.

Der er garanti for en læreplads for alle kvalificerede elever, der i 2021 og 2022 søger ind på uddannelsen til social- og sundhedsassistent.

Det er resultatet af en ny lærepladsaftale, som regeringen, KL, Danske Regioner og FOA er blevet enige om.

LÆS OGSÅ: 60-årig kommunalchef siger op og bliver sosu-elev: Jeg vil gøre en forskel

- Frem til udgangen af 2022 siger vi til alle dem, der er interesserede i uddannelsen som social- og sundhedsassistent: ’Kom bare til os! Der er brug for dig! Vi skal nok sikre, at der er en læreplads,’ siger Jacob Bundsgaard, formand for KL, i en pressemeddelelse.

Målet med aftalen er at få styrket social- og sundhedsuddannelserne samt få uddannet flere medarbejdere, og her er lærepladsgarantien et af værktøjerne. 

Aftalen viderefører derudover i en femårig periode det høje antal af lærepladser, som kommuner og regioner i 2020 og 2021 har forpligtiget sig til at stille til rådighed for elever på social- og sundhedsuddannelserne. Der er tale om 6.000 lærepladser for assistentelever og 3.000 for hjælperelever om året frem til og med 2026.

- Gode forhold i plejesektoren er en krumtap i vores velfærdssamfund. Når der kommer flere ældre, skal der også være flere til at tage hånd om dem. Det har vi taget et vigtigt skridt hen imod med denne ekstraordinære indsats og fortsat høje niveau for antal lærepladser, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

FOA: Et vigtigt skridt

Aftalen har derudover fokus på at sikre fleksibilitet i tilrettelæggelse af uddannelserne, som matcher lokale forhold for oplæring. Dermed sikres flere oplæringssteder. Man styrker samtidig samarbejdet mellem parter og social- og sundhedsskolerne for at nedbringe frafaldet på uddannelserne.

I FOA er Torben Hollmann, der er formand for FOA’s social- og sundhedssektor, meget glad for den nye praktikpladsaftale, som fagforeningen har kæmpet hårdt for.

- Det er et vigtigt skridt. Nu ligger der en stor opgave i at tiltrække eleverne. Det kræver anerkendelse og fortsat udvikling af faget, siger han.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter mødes igen i 2026 for at drøfte lærepladsniveauer efter aftaleperiodens udløb. Aftaleparterne ønsker derudover at drøfte udviklingen i søgning til og gennemførelse af social- og sundhedsuddannelserne årligt.