Johan_Moesgaard_Dansk_Metal_1650_px-medium_32-medium_32

EU-chef: Lovbestemt mindsteløn kan blive en katastrofe for den danske model

16. sep 2020, 14:38
Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Dette indlæg er udtryk for skribentens holdning og ikke et udtryk for A4’s holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til [email protected]

I Danmark har vi flere, gode traditioner for årlige taler. Dronningens nytårstale. Statsministerens nytårstale. Statsministerens tale ved Folketingets åbningsdebat.

I EU har vi til gengæld den såkaldte 'State of the Union'-tale. Her giver kommissionsformanden sin status på, hvor Europa egentlig står – og hvilke udfordringer vi står overfor som kontinent. Denne tale løb af stablen onsdag, hvor mange af os EU-nørder fulgte kommissionsformand, Ursula von der Leyen, live på streaming over hele Europa.

Bekymrer man sig om danske arbejdspladser, var der særligt tre helt afgørende meldinger i formandens tale. 

LÆS OGSÅ: Femern-arbejdere skal bygge tunnel 12 timer om dagen - 28 dage i træk: 'Manual til social dumping'

Først og fremmest vil den tyske kommissionsformand hæve ambitionerne på klima i Europa, så drivhusgasserne skal reduceres med mindst 55 procent i 2030. Det kan blive en ren win-win. Både for den helt nødvendige, grønne omstilling af kontinentet og for de tusindvis af grønne, danske arbejdspladser på Vestas, Grundfos, Danfoss, Kamstrup og mange andre grønne industrivirksomheder, som afhænger af en ambitiøs politik i Bruxelles.

Samtidig vil EU tage helt nødvendige skridt for at tage kampen op med Kina. Det er også gode takter, hvis altså man bekymrer sig om danske arbejdspladser. Kina investerer nemlig nu mere i forskning og teknologi end Europa. Både Kina og USA har flere investeringer i fremtidens teknologier som kunstig intelligens end Europa. Vi ser i stigende grad kinesiske opkøb i Europa. Når det gælder klima og Kina har kommissionsformanden altså set helt rigtigt. 

Til gengæld er der også et stigende pres for mere social lovgivning i Europa. Baggrunden er sympatisk. For den nuværende coronakrise vil sende millioner af europæere ud i arbejdsløshed, sygdom og fattigdom. Ursulas von der Leyens snuptagsløsning er at indføre EU-lovgivning om lønninger. Hun vil lave en ramme for mindsteløn, for som hun siger: 'Mindsteløn virker'.

Dén analyse kan til gengæld vise sig som en historisk fejltagelse. I lande som Danmark, Norge, Sverige, Finland og Østrig har vi nemlig ingen mindsteløn ved lov. Her er det arbejdsmarkedets parter, som bestemmer lønnen – mens politikerne holder sig langt væk. I Dansk Metal tør vi godt sige det, som det er: Vores arbejdsmarkedsmarkedsmodel fungerer væsentlig bedre end de arbejdsmarkeder, der bliver rigidt reguleret af politikere.

Så sent som denne weekend var jeg på Dansk Metals kongres, som bliver afholdt hvert fjerde år. Der var, som altid, god stemning – også når vi både i kongressalen og kaffepauserne diskuterede EU. Jeg skal hilse og sige, at Dansk Metal på ingen måde er blevet mere EU-skeptisk over de seneste fire år. Læser man i konklusionerne, er der massiv opbakning blandt Metals tillidsvalgte til EU’s indre marked. Til EU’s handelsaftaler. Og til en ambitiøs forskningspolitik i EU.

Alt dette er nemlig med til at sikre gode arbejdspladser i industrien. Til gengæld var der netop store panderynker hos stort set alle delegerede, så snart når snakken faldt på idéen om en lovbestemt EU-mindsteløn. Uanset om man snakker med smede, svejsere, it-supportere eller industriteknikere i vores medlemskreds – så ønsker ingen, absolut ingen, at få den danske model pulveriseret af et forslag fra Bruxelles. Og sådan vil det desværre blive med et forslag om mindsteløn.

Derfor skal opfordringen fra Dansk Metal lyde meget klart til danske beslutningstagere, når Europa-Kommissionen om en måneds tid præsenterer sine planer for en EU-mindsteløn: Stå fast på, at løn i Danmark er et anliggende for arbejdsmarkedets parter – og ikke politikere.

Et direktiv eller en rådshenstilling om mindsteløn kan i værste fald blive en katastrofe for den velfungerende, danske arbejdsmarkedsmodel. Lad os få mere EU, når det gælder klima og Kina. Og mindre, når det gælder løn.