- Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Jeg har fået så mange henvendelser fra folk, der alle sammen spørger, hvad i alverden vi gør nu, siger Lena Brostrøm, der er formand Foto: Ole Haupt

Artist-formand efter besked fra Mette F.: 'Det får uoverskuelige konsekvenser'

7. apr 2020, 12:27
Gårsdagens pressemøde har vendt op og ned på dansk kulturliv. Det er en enestående situation med alvorlige konsekvenser, lyder det fra formand for Dansk Artist Forbund.

Der er gang i Lena Brostrøms telefon. Det har der været siden i går aftes, da statminister Mette Frederiksen (S) gik på skærmen og endegyldigt slukkede forhåbningerne om en dansk sommer med musik, fest og farver.

LÆS OGSÅ: Tillidsrepræsentant efter hjemsendelser og fyringer: 'Det føles uvirkeligt'

Formanden for Dansk Artist Forbund har, med hendes egne ord, aldrig oplevet noget lignende. Artister står i kø for at udtrykke deres frustrationer over en fremtid, der pludselig ser sort ud.

Meldingen om, at større forsamlinger ikke bliver en realitet før om flere måneder, betyder nemlig ikke kun, at danskerne må undvære deres planlagte festival. Det betyder også, at en en langt række artister nu har mistet deres indtægtsgrundlag.

- Det er fuldt forståeligt, hvad der skete i går på pressemødet. Men jeg har aldrig oplevet noget lignende. Jeg har fået så mange henvendelser fra folk, der alle sammen spørger, hvad i alverden vi gør nu, og hvad planen i det hele taget er. Jeg er dybt rørt af hver eneste historie, siger Lena Brostrøm til A4 Arbejdsliv.

Optimismen er væk

Konsekvenserne er endnu for svære at vide sig sikker på, forklarer hun. Alligevel er det dog sikkert og vist, at vi står i en enestående situation, der sender kulturbranche på en voldsom rutsjebanetur.

- Det får uoverskuelige konsekvenser det her. Den fik én på hatten, og nu sidder kunstnerne tilbage med så store frustrationer, og det er ikke til at bære. Optimismen er simpelthen væk, og jeg har aldrig før oplevet så mange triste kommentarer fra folk, siger hun.

LÆS OGSÅ: Martin efter Mette F.'s pressemøde: 'Det var en livsdrøm, der forsvandt'

De triste kommentarer kommer fra nogle af de godt 10.000 udøvende kunstnere, der er i Danmark. Med visheden om, at de næste måneders kulturelle begivenheder må sløjfes, står der nu en række andre spørgsmål tilbage, som skriger efter afklaring.

Det drejer sig ikke mindst om hjælpepakkerne, forklarer formanden.

- Vi er i vildrede omkring, hvordan det mere praktisk skal foregå. Hvad må vi egentlig, hvornår må vi det, og hvornår sker hvad. Der er også mange store spørgsmål til den hjælpepakke, der er kommet i dag. Det er svært at finde ud af, hvordan det afgrænses, hvem der er berettiget til hvilke midler og så videre. Det er vi i gang med at undersøge nu, siger hun og fortsætter:

- Det er jo ikke fordi, det hele handler om penge. Men i sidste ende, så handler det her jo også om, at kunstnerne har mistet deres indtægt i det her. De er blevet sagt op og har mistet deres job i en totalt uafgrænset periode.

Gemt til senere

Lena Brostrøm mener, at kulturbranchen er blevet ‘gemt lidt til senere’, og at årsagen nok er den, at mange har svært ved at forstå branchens mangeartede ansættelsesformer og indtægtsgrundlag. For selvom mange artister arbejder under overenskomster, så er der også mange, der lever mere ‘dag for dag’.

- Det har været fuldstændig uforståeligt for Erhvervsministeriet, at man kan arbejde på den måde. Derfor er det også klart, at det har været svært for Kulturministeriet at forklare, at de findes altså, siger hun.

Men selvom hendes branche lige nu er vingeskudt, så slår Lena Brostrøm fast, at der alligevel er stor respekt et langt stykke hen ad vejen.

LÆS OGSÅ: I Nyborg betaler de udsatte og timelønnede prisen for coronakrisen

- Jeg oplever, at artisterne har dyb respekt for de politiske beslutninger. Men stort set hver gang, jeg taler med en artist, hører jeg også vedkommende spørge, om Mette Frederiksen i det hele taget er klar over, hvad det her får af betydning, siger hun.