Krifa er for europæisk mindsteløn trods eksperters advarsler

Sren_Fibiger_Olesen_presse_3
Ifølge Krifa-formand Søren Fibiger Olesen vil indførelsen af en europæisk mindsteløn blandt andet kunne bidrage til at sikre bedre løn og arbejdsvilkår i danske brancher, hvor der i dag er meget lav overenskomstdækning. Foto: Krifa
3. nov. 2020 08.28
Søren Fibiger Olesen kalder EU-forslag om europæisk mindsteløn for 'ægte solidaritet', og mener at kritik fra fagbevægelse bunder i frygt for tab af indflydelse.

En nærmest samlet fagbevægelse og politikere fra både røde og blå partier har i den seneste tid slået alarm over EU-kommisionens udspil til europæisk mindsteløn, der blev præsenteret i sidste uge.  

Frygten er, at udspillet vil give EU-systemet magt over det danske overenskomstsystem, og i sidste ende direkte indflydelse på danske løn- og arbejdsvilkår.

LÆS OGSÅ: EU-udspil om mindsteløn møder hård kritik

Hos den såkaldte gule fagforening Krifa ser man imidlertid noget anderledes på tingene.

Her kalder formand Søren Fibiger Olesen forslaget for 'ægte solidaritet'. 

- I dag er der alt for mange europæere, der ikke kan leve af den løn, de får udbetalt, og det vil EU-kommisionen nu gøre op med. Det synes jeg kun, at man kan bifalde, siger Søren Fibiger Olesen. 

I samme ombæring kalder han den traditionelle fagbevægelse, regeringens og oppositions-politikeres modstand mod mindsteløn for 'absurd'. 

- Vi har en kommisionsformand i Ursula Von Der Leyen, der har et oprigtigt ønske om at sikre ordnede og anstændige forhold for lønmodtagere i EU.

- Derfor går det ud over min fatteevne, at alle dem, der burde have danske lønmodtageres ryg nu stiller sig på bagbenene, fordi de føler, at det går ud over den danske model, siger Krifa-formanden.

Kan redde udsatte brancher

I et notat udarbejdet for Dansk Metal vurderer juraprofessor ved Københavns Universitet, Jens Kristiansen, at en endelig EU-lov om minimumsløn og kollektive forhandlinger vil kunne få 'meget alvorlige konsekvenser for den danske aftalemodel'. 

- Det kan betyde, at løn- og overenskomstspørgsmål bliver et anliggende for EU og Folketinget, og at EU-Domstolen også vil kunne få indflydelse på de danske lønvilkår, lød det i sidste uge fra Jens Kristiansen i Jyllands-Posten. 

Ifølge Søren Fibiger Olesen vil indførelsen af en europæisk mindsteløn dog blandt andet kunne bidrage til at sikre bedre løn- og arbejdsvilkår i danske brancher, hvor der i dag er meget lav overenskomstdækning.

- Hvis vi ser på eksempelvis restaurationsbranchen er det jo er stort flertal af virksomhederne, der opererer uden overenskomst. Og der ville en lovfastsat mindsteløn kunne hjælpe med at sikre de ansatte en minimumsbetaling, der er til at leve af, siger Søren Fibiger Olesen. 

Overfor A4 Arbejdsliv vurderer Laust Høgedahl, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, at Danmark næppe vil kunne få en mindsteløns-model, der er skræddersyet til enkelte brancher. 

- Man skal passe på, hvad man ønsker sig. For selvom en europæisk mindsteløn muligvis kan være en fordel i enkelte brancher i Danmark, vil den også give EU indflydelse på brancher, hvor det danske aftalesystem fungerer, og sikrer kollektive aftaler mellem arbejdsgivere og lønmodtagere, siger Laust Høgedahl. 

- Det vil være en særdeles giftig sideeffekt. Samtidig peger en del forskning på, at Danmark er et af de lande, der er allerbedst til at sikre høje lønninger i brancher, hvor overenskomstdækningen er lav. Så spørgsmålet er, om vi med en EU-mindsteløn risikerer stor skade for meget lidt gavn, tilføjer forskeren.

Vil forhindre arbejdskriminalitet

Søren Fibiger Olesen peger også på, at en indførelse af europæisk mindsteløn vil kunne virke som et værn mod social dumping, fordi det derved bliver ulovligt for arbejdsgiverne at betale deres ansatte under den lovfastsatte mindstebetaling. 

- Det vil give os fagforeninger og myndighederne meget bedre mulighed for at gribe ind, når arbejdsgivere ikke spiller efter reglerne, siger Søren Fibiger. 

Mig bekendt er der også sager om underbetaling og arbejdskriminalitet i lande med en lovfastsat mindsteløn. Er det ikke naivt at tro, at arbejdsgivere stopper med at snyde deres ansatte og systemet, bare fordi det bliver gjort ulovligt?

Det er jo en kombination af flere ting. For det handler også om, at det bliver mindre attraktivt for polakker og bulgarere at rejse til Danmark for at arbejde, hvis de kan få en løn, som de rent faktisk kan leve af i deres hjemland, siger Søren Fibiger Olesen. 

Så jeres tese er, at en lovfastsat mindsteløn vil gøre det mindre attraktivt for eksempelvis østeuropæere at rejse til Danmark? Det vil vel stadig være en federe fidus at tjene en dansk mindsteløn, end en bulgarsk? 

Der vil jo altid være nogle, der vælger at rejse ud, hvis de kan tjene flere penge. Men jeg siger bare, at det vil gøre det mindre attraktivt. Jeg kan jo også rejse til USA og tjene flere penge, men det vælger jeg heller ikke at gøre, siger Søren Fibiger. 

Hytter eget skind 

Ifølge Søren Fibiger Olesen bunder den traditionelle fagbevægelses store modstand mod europæisk mindsteløn i et 'konservativt syn' på den danske aftalemodel. 

LÆS OGSÅ: Direktiv om mindsteløn vil trække tæppet væk under den danske model

- Jeg synes, det er ærgerligt, at mine kolleger i fagbevægelsen ikke vil anerkende behovet for at udvikle den danske model i en moderne kontekst, der kan sikre ordentlige arbejdsforhold for det stigende antal lønmodtagere, der arbejder uden overenskomst, siger Søren Fibiger Olesen. 

Nu er det jo ikke kun den traditionelle fagbevægelse, der råber vagt i gevær. Politiske partier på begge sider af midten, og en række toneangivende forskere advarer også om, at et direktiv om EU-mindsteløn kan smadre den danske model, som vi kender den. Tager de fejl? 

Det vil jeg ikke gøre mig klog på. Men jeg ønsker heller ikke at afvikle den danske model, for der er meget i den, der er godt og rigtigt. Jeg siger bare, at der er et behov for at udvikle den, som mine kolleger i fagbevægelsen tilsyneladende ikke ser, siger Søren Fibiger Olesen. 

Hvis du har ret i, at en europæisk mindsteløn vil hjælpe med at udvikle den danske model, og ikke afvikle den - hvorfor tror du så, at den traditionelle fagbevægelse advarer så kraftigt imod det?

Det er da fordi, at de frygter at miste indflydelse. Som den danske model fungerer i dag, er de jo sikret stor magt og store indtægter, fordi det er dem, der har de facto monopol på at forhandle overenskomster, siger Søren Fibiger Olesen. 

- Og den magt ønsker de - forståeligt nok - ikke at give fra sig. Men i det her tilfælde synes jeg, at de hytter deres eget skind, og ikke tænker på lønmodtagernes bedste, tilføjer Krifa-formanden. 

Hos Dansk Metal kalder EU-chef Johan Moesgaard forbundets modstand mod en europæisk mindsteløn for et spørgsmål om 'fairness'.

- Alle EU-lande bør respektere, at EU ikke kan regulere lønforhold. Det står altså med flammeskrift i EU-traktatens artikel 153, siger Johan Moesgaard. 

- Der er jo ikke ét eneste land i verden, der har et bedre arbejdsmarked end vores. Nu har Krifa forsøgt at undergrave vores danske model i årtier, så det undrer mig på ingen måde, at de også går ind for dette forslag, tilføjer EU-chefen.