c20210521083055646_org
Mikhael Voss var i mange år glad for at arbejde hos Kopenhagen Fur. Men nu synes han, at arbejdsmiljøet er blevet så dårligt, at han har fundet nyt arbejde. Foto: Joachim Rode/Fagbladet 3F

Utilfredse Kopenhagen Fur-ansatte:
'Vi føler os tabt et sted i et ingenmandsland'

21. maj 2021 08.51
Arbejderne i pelshuset i Glostrup er stærkt kritiske over for deres vilkår frem det sidste minkskind er sorteret.

Da regeringen besluttede at afvikle minkerhvervet i Danmark sidste efterår, var det også et farvel til det firma, der sorterer og videresælger skind fra farmene. Når der ikke længere bliver avlet mink her i landet, er der heller ikke brug for Kopenhagen Fur.

Men de ansatte på virksomheden i Glostrup er dybt utilfredse med de vilkår, de bliver budt den sidste tid hen til det endelige farvel. Det skriver Fagbladet 3F.

- Mange har knoklet loyalt i virksomheden i 20 eller 30 år og har været med til at skabe den verdenssucces, som Kopenhagen Fur har været i snart fire årtier. Vi har altid været fleksible og tilpasset os. Mine kolleger er skuffede over den måde, der bliver sagt farvel til os, siger Per Andersen, tillidsmand hos Kopenhagen Fur.

LÆS OGSÅ: De første millioner udbetalt til minkavlere

Kritikken går blandt andet på, at de tilbageværende 120 ansatte er ved at blive hyret ind på ugekontrakter. Det betyder, at de kan miste deres job når som helst.

Det er en ordning, som lokalaftalen giver mulighed for, men som kun skal bruges i den sidste tid op til en sæsonafslutning, hvor det kan være svært at kende den præcise slutdato.

Men der kan gå lang tid, før virksomheden er helt færdig med at sortere skind. Ud de mange mink, der blev slået ned sidste efterår for at forebygge corona-smitte, er der også en del nedfrosne skind plus skind fra Polen og Ukraine, som ryger til sortering i Glostrup.

Og den dato, som tillidsfolkene har fået oplyst omkring produktionsophør, har rykket sig flere gange.

Over Fagbladet 3F svarer Kopenhagen Fur ikke på, hvorfor de ansatte skal hyres ind på ugekontrakter. Men firmaet garanterer dog, at alle har arbejde frem til nytår.

- Vi er i den heldige situation, at vi har kunnet tilbyde meget mere arbejde, end vi først forventede. Det er aldrig før sket i Danmark, at et erhverv er nedlagt hen over natten af en regering, og derfor har situationen været meget usikker, lyder det i et skriftligt svar fra Jesper Lauge Christensen, direktør i Kopenhagen Fur. Han forventer, at firmaet er i drift frem til udgangen af 2022.

Den manglende udmelding om en konkret lukkedato, betyder også, at arbejderne på virksomheden har svært ved at få del i de varslingspuljer, som er øremærket til at hjælpe ansatte videre ved massefyringer. Det kræver nemlig, at virksomheden fastsætter en dato for produktionsstop – en dato der vel at mærke kan ændres.

Ifølge Jesper Lauge Christensen er virksomheden i ”ekstraordinær situation” og er i en ”løbende dialog” med myndighederne:

- Det har vist sig at være meget kompliceret, og vi har fået forskellige svar på, hvordan vi skal håndtere situationen, skriver han.

Minkavlere forgyldt

Da den politiske aftale om erstatning til mink-erhvervet landede i starten af 2021, var der kritik af, at minkavlerne blev unødigt forgyldt. Op mod 19 milliarder kroner afsatte politikerne på Christiansborg til minkpuljen.

Men størstedelen af dette beløb går til minkavlerne selv. Kun 50 millioner kroner er afsat til at hjælpe ansatte i de såkaldte følgeerhverv, som fodercentraler, pelserier, chauffører og altså Kopenhagen Fur hører under.

Men selv ikke disse 50 millioner er det sikkert, at arbejderne på Kopenhagen Fur kan få gavn af. Ifølge den nuværende politiske aftale kræver det nemlig, at virksomheden lukker til nytår, som det først var planen

- Vi føler os tabt et sted i et ingenmandsland. Der er ikke rigtig nogle af hjælpepakkerne, som kommer os til gode. Mange af vores kolleger har brug for opkvalificering og efteruddannelse. Som de er skruet sammen nu, bliver det svært at gøre brug af dem. Vi håber, at politikkerne genforhandler og forlænger hjælpepakker, så vi også bliver tilgodeset, siger Per Andersen.

Formand for 3F Industri Vestegnen, Jim Staal, peger på en anden løsning. Minkavlerne, der ejer Kopenhagen Fur, kunne dele lidt af deres store kompensation ud til de ansatte i Glostrup.

- Bare en krone pr. skind ville gøre en kæmpe forskel, siger Jim Staal.

Det afviser Jesper Lauge Christensen. Han peger på, at virksomheden er ”lønførende”:

- Den høje løn har aldrig været dikteret af prisudviklingen på minkskind, for så skulle vores medarbejdere i perioder betale for at gå på arbejde for så at få en skyhøj løn i andre perioder, skriver han.

Flere af de ansatte på virksomheden i Glostrup har fået nok. Alene den seneste måned har fem-seks af dem sagt op.

En af dem er 62-årige Mikhael Voss. Han stopper på Kopenhagen Fur 1. juni, hvor han har fået nyt job som operatør hos Novo Nordisk i Bagsværd.

- Firmaet har opsagt lokalaftaler, så vi er gået ned i løn. Der er kommet nye chefer, og der er en trykket stemning derude. Jeg kunne bare ikke være der længere, jeg kunne ikke holde fokus på mit arbejde, siger han.

Ledelsen i Kopenhagen Fur er dog ikke nervøs for en medarbejderflugt:

- Det er helt naturligt, at nogle undervejs søger andre græsgange, og jeg vil ønske dem alt mulig held og lykke. Men jeg er ikke i tvivl om, at vi kommer til at fuldføre opgaven med en kontrolleret og værdig afvikling med medarbejderne som et vigtigt omdrejningspunkt, siger Jesper Lauge Christensen.