Kontakttallet er 1,1:
Epidemien er i begyndende vækst

20210223134146343_1000
Magnus Heunicke (S) oplyser tirsdag, at det generelle kontakttal er opgjort til 1,1. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
23. feb. 2021 13.59
Ser man isoleret på den mere smitsomme B117-variant, er kontakttallet 1,2. Det oplyser Magnus Heunicke (S).

Det generelle kontakttal er senest opgjort til 1,1. Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tirsdag på Twitter.

Med et kontakttal på 1,1 forventer man, at 10 smittede i gennemsnit vil give smitten videre til 11 andre. Med andre ord vil epidemien være tiltagende.

For en uge siden blev det generelle kontakttal opgjort til 0,9.

Samtidig blev kontakttallet for den britiske og mere smitsomme coronavariant - også kendt som B117 - isoleret opgjort til 1,25.

I denne uge er kontakttallet for B117-varianten opgjort til 1,2. Det er dog lidt længere tilbage i tid, oplyser Magnus Heunicke.

- Epidemien ser dermed ud til at være i begyndende vækst.

- Derfor afgørende at genåbning sker trinvist og på sundhedsmyndigheder og eksperters anbefaling, skriver sundhedsministeren i sit tweet.

Svend Ellermann-Eriksen, ledende overlæge på mikrobiologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, er enig med sundhedsministeren i, at epidemien er tiltagende.

- Ja, det lader til det. For det ser ud som om, at vi har været nede i en dal, hvor den har faldet ud, men nu er den lige så stille på vej op.

- Det tyder også på, den britiske variant B117 er på vej op i sin andel af smitten, og at den dermed kommer til at dominere kontakttallet, siger overlægen.

Han mener, at udviklingen for kontakttallet for B117 kan resultere i flere indlæggelser.

- Hvis det fortsætter, er der en risiko for det. Men det kommer an på balancen mellem, hvordan B117 udvikler sig, og hvordan vi får vaccineret risikobefolkningen.

- Vi får mere smittespredning af B117. Hvis det når at løbe fra den beskyttende effekt, som vi giver ved vaccinerne, så får vi flere på sygehusene, siger Svend Ellermann-Eriksen.

Onsdag ventes regeringen at melde ud om de restriktioner, der lige nu står til at løbe frem til og med på søndag i denne uge.

Regeringen har dog allerede kunnet fortælle, at en gruppe fagfolk har sagt god for blandt andet en regional genåbning af skoler, og at en del af butikkerne kan genåbne.

Det vil dog også have en pris i form af blandt andet flere coronaindlæggelser, advarer fagfolkene. Eksempelvis risikerer antallet af coronaindlagte at stige fra de nuværende cirka 250 til cirka 870 i midten af april. Det vil være mere end en tredobling.

Senere tirsdag mødes Magnus Heunicke og justitsminister Nick Hækkerup (S) med Folketingets partiledere for at drøfte udspillet til en genåbning.

Regeringen er indstillet på at følge anbefalingerne fra fagfolkene, men flere borgerlige partier tilkendegiver før forhandlingerne, at de er klar til at åbne for mere, end eksperterne lægger op til.

/ritzau/