20161220-184006-4-1920x1281we
- Det her bør jeg måske ikke sige som borgmester, men hvis det stod til mig, så skulle man kigge på lønniveauet, siger borgmester i Guldborgsund Kommune John Brædder. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Borgmester:
Vi burde give sosu'er mere i løn

30. jan. 2020 06.37
Der er stadig store rekrutteringsudfordringer på social- og sundhedsområdet, og antallet af jobopslag på området var på landsplan i 2019 på sit højeste niveau i flere år.

Sjældent har social- og sundhedspersonale været så eftertragtede, som de er lige nu. Kommunerne oplever store rekrutteringsudfordringer på social- og sundhedsområdet, og antallet af stillingsopslag er usædvanligt højt. Det skriver Fagbladet FOA.

LÆS OGSÅ: Læge med opsang til ubekymrede danskere: 'Jeres adfærd betyder liv eller død for de svage'

I Guldborgsund Kommune mener borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten), at der specielt er én ting, man kan gøre for at løse problemet:

- Det her bør jeg måske ikke sige som borgmester, men hvis det stod til mig, så skulle man kigge på lønniveauet. Mange vælger jobbet, fordi de gerne vil have den nære kontakt med andre mennesker, men der er jo heller ikke nogen med respekt for sig selv, der ikke skæver til lønnen. De udfører én af vores vigtigste kerneopgaver, og det burde afspejles i lønnen, siger John Brædder til Fagbladet FOA.

Der blev i 2019 slået 12.757 stillinger op på social- og sundhedsområdet på landsplan, hvoraf langt størstedelen blev slået op af kommunerne. Det er 4.539 flere end i 2017, viser tal fra FH's jobdatabase AMOS.

Samtidig med at antallet af stillingsopslag er ekstraordinært højt, så ender en stor del med ikke at blive besat. 34 procent af stillingsopslagene for social- og sundhedshjælpere var i sidste halvår af 2019 forgæves, og for social- og sundhedsassistentstillinger var tallet 29 procent. Det viser den seneste rekrutteringsrapport fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

LÆS OGSÅ: Opråb fra dyrlæge: 'Forfærdeligt, hvis gamle fru Jensen bliver smittet af mig'

En forgæves rekruttering defineres som, at stillingen enten ikke blev besat, eller at den blev besat af en person, som ikke havde de ønskede kvalifikationer.

Torben Hollmann, der er formand for social- og sundhedssektoren i FOA, mener, at der er meget kommunerne kan gøre for at tiltrække personale.

- Der er en hel vifte af initiativer, som kommunerne selv kan igangsætte. Det vigtigste er, at de sørger for at have en synlig og sammenhængende strategi for, hvordan de vil håndtere rekrutteringsudfordringen, siger Torben Hollmann.

I Guldborgsund Kommune betyder sosu-manglen, at medarbejderne løber rigtig stærkt, fortæller borgmesteren:

- Specielt om sommeren oplever vi et pres, da vi har et sommerhusområde, hvor der kommer flere ældre, som skal bruge hjælp. Vi trækker meget på vikarer, og det er ikke en langtidsholdbar løsning, fordi det koster mere på bundlinjen i sidste ende, siger borgmester John Brædder.

LÆS OGSÅ: Sådan dækker vi dit arbejdsliv under coronakrisen