Anders Gerner Frost, borgmester i Gribskov Kommune. Foto: TV 2 Lorry/

Kommuner vil tidligst genåbne skoler og institutioner den 20. april

8. apr 2020, 20:10
Regeringens beslutning om at genåbne daginstitutioner og skoler onsdag efter påsken vækker bekymring hos flere kommuner. I Gribskov og Hillerød kommuner genåbner skolerne tidligst den 20. april.

Mandag bebudede statsminister Mette Frederiksen, at Danmark gradvist skulle genåbnes. Kommunerne skal derfor gøre klar til at modtage børn i daginstitutioner og i skoler allerede onsdag efter påsken.

Men det er ikke muligt.

Det mener borgmester i Gribskov Kommune, Anders Gerner Frost fra partiet Nytgribskov. Han meddeler, at skoler og daginstitutioner i kommunen tidligst genåbner mandag den 20. april.

- Selvom vi arbejder på højtryk over påsken, så har vi reelt set kun én hverdag, tirsdag efter påske, til at gøre klar til at genåbne daginstitutioner og skoler. Og med de specifikke krav, der kom tirsdag aften, så føler vi ikke, at det er et forsvarligt grundlag at åbne op på, siger han til TV 2 Lorry.

Tirsdag aften udsendte Sundhedsstyrelsen retningslinjerne for genåbningen af folkeskolen for 0. til 5. klasse og for daginstitutionerne.

I retningslinjerne står der blandt andet, at børn og voksne skal være ude så meget som muligt, at elever skal placeres, så der er to meter mellem dem, og at frikvarterer skal holdes forskudt.

På andre opgaver

Med syv skoler og 40 daginstitutioner giver de nye retningslinjer store udfordringer for Gribskov Kommune.
Blandt andet fordi, at store dele af medarbejderne er flyttet til andre opgaver.

- Mange af vores medarbejdere i kommunens dagtilbud og skoler er rykket til vores nødberedskab i hjemmeplejen. Den opgave skal vi selvfølgelig stadig varetage, fortæller Anders Gerner Frost til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Med de retningslinjer, der er kommet, vil det kræve flere hænder. Det er en udfordring, vi nok skal løse, men det kan ikke lade sig gøre inden den 15. april.

Allerede nu kan Anders Gerner Frost mærke, at forældrene er bekymrede for den snarlige åbning.

- Vi frygter, at forældre ikke vil sende sine børn af sted, hvis vi åbner for tidligt. Det er også en af grundene til, at vi har valgt at sige, at vi hellere vil rykke datoen. Vi vil være sikre på, at forældrene er trygge, når de afleverer deres børn, siger Anders Gerner Frost.

Det er ikke kun i Gribskov Kommune, der er bekymrede miner at spore i forbindelse med den snarlige genåbning.

I Hillerød Kommune har de ligesom Gribskov Kommune også besluttet at vente med at genåbne skolerne til mandag den 20. april, mens de første dagtilbud vil åbne helt eller delvist den 15. april.

- For at være parate skal vi bl.a. planlægge nye skemaer, sikre tilstrækkeligt mange medarbejdere til undervisningen, ekstra rengøring med mere og overholdelse af de klare regler om hygiejne. Sikkerheden og trygheden for børnene i både skoler og daginstitutioner vejer højest for os, oplyser Hillerød Kommune.

Delvis start i København

Københavns Kommune meddeler onsdag aften, at det kun er nogle skoler og daginstitutioner, der vil være klar til at åbne den 15. april.

Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse på baggrund af et møde i Børne- og Ungdomsudvalget.

Her blev medlemmerne enige om, at institutioner og skoler kun åbner i takt med, at hver enkelt institution eller skole lever op til Sundhedsstyrelsens krav.

- Københavns Kommune forventer at være klar til at åbne en del af byens institutioner og skoler op allerede fra onsdag efter påske, skriver de.

Selvom modet holdes oppe i Gribskov Kommune, så ville borgmester Anders Gerner Frost ønske, at regeringen havde inddraget kommunerne mere i deres plan for genåbningen af Danmark.

- Det er os og vores medarbejdere, der står i frontlinjen. Det er os, der har viden om, hvordan det egentligt forholder sig ude i den enkelte kommune, slår borgmester Anders Gerner Frost fast og fortsætter:

- Derfor mener jeg, at det havde været passende, at vi som borgmestre var inddraget i selve implementeringen af genåbningen.

Genåbningen onsdag den 15. april gælder for blandt andet folkeskoler i klassetrinene 0.-5. klasse, dagtilbud og pasningsordninger, gymnasiers 3.g-klasser og 2. hf-klasser, erhvervsuddannelser, sfo'er og fritidshjem.

LÆS OGSÅ: Sådan skal din arbejdsplads indrettes under coronakrisen