20140908-143327-4-1920x1080we
'Det bliver sværere og sværere at finde social- og sundhedspersonale, så det er vigtigt for os, at det faglærte personale bliver brugt til plejeopgaver.' (Arkivfoto) Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

Kommune vil erstatte sosuer med husassistenter: 'Fuldstændig grotesk'

8. sep 2020, 11:00
Det er under al kritik, når Holbæk Kommune vil erstatte sosu-hjælpere med såkaldte 'husassistenter'. Det mener FOA, der kritiserer kommunen for at praktisere 'løndumping'.

Holbæk Kommune skal spare penge. En måde at gøre det på, er at erstatte faglærte social- og sundhedshjælpere i den kommunale hjemmepleje.

Det skriver Fagbladet FOA på baggrund af Holbæk Kommunes eget effektiviseringsforslag i forbindelse med budgetsforslaget for 2021. Et forslag, der vil spare kommunen for en halv million kroner i lønninger om året fra 2021 til 2024.

Det får nu FOA til at rejse kritik af kommunen for det, FOA kalder for løndumping.

- Det er løndumping, og ganske uhørt, at man fra kommunens side kommer med sådan et forslag, siger Gitte Damm, der er afdelingsnæstformand for FOA Holbæk, til Fagbladet FOA og kalder forslaget for 'fuldstændig grotesk'.

Samtidig mener afdelingsnæstformanden ikke, at forslaget passer ind med den politik, der ellers føres af kommunen på området. For hende handler det ikke om, at husassistenterne ikke er gode. Det handler om, at social- og sundhedshjælperne har en faglighed grundet deres uddannelse, som borgerne dermed går glip af.

Hos Holbæk Kommune forstår man dog ikke kritikken. Ifølge kommunens 2. viceborgmester, Camilla Hove Lund (V), er der blot tale om, at man forsøger at imødegå et problem med rekruttering af personale.

- Det bliver sværere og sværere at finde social- og sundhedspersonale, så det er vigtigt for os, at det faglærte personale bliver brugt til plejeopgaver. Og så kan man ansætte husassistenter til rengøring, siger hun.

Hun afviser, at der skulle være tale om løndumping.