Kvikl__n_kreditkort_h__ngel__s_Dado_Ruvic_Reuters_Ritzau_Scanpix
1.500 borgere har efter rådgivning fået skåret deres gæld ned med 30.000 kr. i gennemsnit Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Kommunal gældsrådgivning en succes

9. nov. 2020 18.00

Denne artikel er oprindeligt bragt på HK Kommunal.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Både kommunale og private organisationer har skruet op for gældsrådgivning til dårligt stillede borgere. Det skriver HK Kommunal.dk.

Rambøll har nu evalueret seks af disse projekter – tre kommunale (Greve Kommune, Jobcenter Horsens og Jobcenter Faaborg-Midtfyn) samt tre private organisationer (KFUM, LO Vendsyssel og Den Sociale Retshjælp).

Mere end 1.500 borgere på offentlig forsørgelse har været igennem gældsrådgivning de seks steder – og har i gennemsnit fået nedbragt deres gæld med næsten 30.000 kroner ud af en gennemsnitlig gæld på cirka 200.000.

LÆS OGSÅ: Narret til gæld på 64.000 kroner til chefen: Advarer om grov udnyttelse af migranter

Den største succes har Jobcenter Horsens haft, hvor gælden i snit er reduceret med mere end 40.000 kroner ud af en startgæld på cirka 150.000 kroner i gennemsnit.

Borgernes handlekompetence, trivsel og jobmuligheder styrkes

Den kommunale gældsrådgivning har uddannede medarbejdere, men er sårbare over for fratrædelser o.l., hvor de private typisk har en styrke i, at løbende oplærer frivillige. Derfor skal kommuner løbende tænke i rekruttering og oplæring.

Det er afgørende, at gældsramte borgere bliver opsporet, og det kræver samarbejde, tværfaglighed og opmærksomhed i alle led.

LÆS OGSÅ: Professor: Coronakrisen skubber udsatte danskere ud af arbejdsmarkedet

Selv om gældsrådgivning er uafhængig af myndighed, så er mange borgere bange for at deres situation går videre i systemet. Den ulempe har de private organisationer ikke, derfor kan kommunale personer overveje at gennemføre rådgivningen i neutrale rammer, fx kulturcentre, frivilligcentre, biblioteker eller i borgerens eget hjem.

Sparring og supervision af rådgiverne på tværs af fagligheder er nødvendigt.