berit
- Jeg tror ikke, at det kommer til at betyde noget for mig, eller mine kollegaer, for vi er nedslidte, men vi er ikke blevet syge endnu, siger Berit Gita Neigaard om regeringens nye pensionsaftale. Foto: Rune Evensen

Fabriksarbejderen Berit om ny pensionsaftale:
"Kommer ikke til at hjælpe mig og mine kollegaer"

TEMA: Nedslidte danskere
3. maj 2019 19.17
58-årige Berit Neigaard døjer med daglige smerter efter et langt liv som fabriksarbejder. Hun mener dog ikke, at regeringens nye aftale om seniorpension kommer til at hjælper hverken hende eller hendes kollegaer, der er ramt af nedslidning. 

Fire diskusprolapser, dårlige knæ og daglige smerter flere steder i kroppen.  

Det er nogle af de ting, som 58-årige Berit Gita Neigaard døjer med efter et langt arbejdsliv på en lang række af landets industriarbejdspladser.

I dag er hun ansat på Kelsens Groups småkagefabrik i Nørre Smede, hvor hun i over tyve år arbejdede på fabrikkens nathold med blandt andet at sætte låg på kagedåser. 

Et arbejde, der har været medvirkende til, at hun døjer med alvorlige smerter i nakke og skuldre. 

Med sin historik kunne Berit Gita Neigaard meget vel være en af dem, som regeringen har haft i tankerne, da de sammen med Dansk Folkeparti og Radikale lavede den nye aftale om seniorpension, der blev præsenteret på et pressemøde i går.  

Berit Gita Neigaard tror dog ikke, at den nye ordning kommer til at hjælpe særligt mange nedslidte danskere. 

- Det kan nok hjælpe dem, der er allermest nedslidte, og som allerede er blevet syge af det. Men jeg tror ikke, at det kommer til at betyde noget for mig, eller mine kollegaer, for vi er nedslidte, men vi er ikke blevet syge endnu, siger Berit Gita Neigaard. 

Hun er i det hele taget skeptisk i forhold til, hvor mange arbejdende danskere, der får gavn af den nye ordning. 

- Hvis man er så dårlig, at man kun kan arbejde 15 timer om ugen, så er man vel allerede moden til at få en førtidspension? Så jeg ved ikke lige, hvem af dem, der er ude på arbejdspladserne i dag, som skal få gavn af den her aftale, siger Berit Gita Neigaard. 

Skal være en ret

Med den nye aftale skal nedslidte danskere kunne trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet op til seks år før tid - hvis de altså bliver vurderet til at være nedslidte nok. 

Det er endnu ikke besluttet, hvem der skal stå for vurderingen, men beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har nævnt landets kommuner, Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og arbejdsmedicinske klinikker som mulige bud. 

Berit Gita Neigaard mener dog, at nedslidte skal have en ret til at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, hvis de har arbejdet 40 år i et fysisk nedslidende job. Uden at skulle søge om det først. 

- Jeg synes, det er uværdigt, at folk skal spørge om lov og bevise, at de er nedslidte for at kunne trække sig tilbage, siger hun. 

- Vi har arbejdet i 40 år, vi har betalt skat i 40 år, vi skal altså have lov til at trække os tilbage, mens vi stadig kan være noget for vores familie og vores børnebørn, fortæller den 58-årige fabriksarbejder. 

Fakta om seniorpension

Regeringen, Dansk Folkeparti og De Radikale er blevet enige om en seniorpension, der skal være en forbedring af den nuværende seniorførtidspension, og som skal sikre nedslidte bedre mulighed for at trække sig tilbage.

Her er et overblik over aftalen: 


* Borgere med en arbejdsevne på 15 timer eller mindre om ugen skal have lettere adgang til at forlade arbejdsmarkedet før tid.

* Man skal have arbejdet i 20-25 år. 


* Seks år før den egentlige pensionsalder skal borgere kunne forlade arbejdsmarkedet. I dag er det fem år før med den nuværende ordning for seniorførtidspension.


* Arbejdsevnen vurderes på grundlag af helbredsmæssige oplysninger og i forhold til seneste job. Der skal ikke iværksættes indsatser med henblik på at udvikle arbejdsevnen. 


* Det betyder, at man ikke kan blive henvist til andre typer job. Eksempelvis kan en murer, der ikke kan arbejde mindst 15 timer ugentligt som murer, ikke blive henvist til et job i en butik.


* Ydelsen under seniorpension svarer til niveauet for førtidspension på 18.875 kroner per måned for enlige og 16.044 per måned for gifte/samlevende (2019).

* Den ny seniorpension skal træde i kraft 1. januar 2020. Den skal erstatte den nuværende seniorførtidspension.


* Der skal nedsættes en kommission til at se på danskernes pensionsalder efter 2040, hvor pensionsalderen ventes at være 70 år.

* Samlet set er det en aftale til seks milliarder kroner frem til 2025. Der afsættes 650 millioner kroner årligt til selve seniorpensionsordningen, når den er fuldt indfaset.


* Når ordningen er fuldt indfaset, vil den omfatte over 17.000 personer. Reelt vil der være cirka 11.300 personer, der trækker sig ud af arbejdsmarkedet via den nye seniorpensionsordning, og som ikke har den mulighed med de nuværende regler. 


Kilde: Beskæftigelsesministeriet.

/ritzau/