København topper smitteliste med 5000 tilfælde på en uge

20201214141559343_1000
Den seneste uge er der i Københavns Kommune alene blevet registreret 4939 tilfælde med coronavirus. (Arkivfoto) Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
14. dec. 2020 17.00
Hvert fjerde smittetilfælde den seneste uge kom fra København, viser tal fra Statens Serum Institut.

Den seneste uge er Københavns Kommune rykket op på førstepladsen, når det gælder antal smittetilfælde per indbyggere.

For hver 100.000 indbyggere har der de seneste syv dage været rundt regnet 786 smittetilfælde. Det er det højeste af alle 98 kommuner.

Det viser en opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI).

I alt er der i Københavns Kommune alene blevet registreret 4939 smittetilfælde hen over de seneste syv dage.

Set i lyset af at der over hele landet er blevet registeret 20.446 smittetilfælde i den samme periode, stammer lidt over hvert fjerde tilfælde fra Københavns Kommune.

Med til historien hører det, at Københavns Kommune har det højeste indbyggertal af alle kommuner i landet.

3337 nye tilfælde er negativ rekord

Der er registreret yderligere 3337 tilfælde med covid-19 i Danmark. Det viser den daglige opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI).

Det er det højeste antal, der er registreret på ét døgn under epidemien.

12. december blev der registreret 3552 nye coronatilfælde. Det var dog for 28 timer.

Hvis man ser tilbage på de sidste tre dages smittetal, er der grund til "en smule optimisme".

Det vurderer Eskild Petersen, professor ved Klinisk Institut på Aarhus Universitet.

- Det virker, som om at tallene er ved at flade ud, og kurven ikke stiger længere. Så der er grund til forsigtig optimisme, og de næste to til tre dage vil vise os, om det er rigtigt, eller der stadig er en udvikling.

- Men at tallene er stort set stabile over tre dage er et godt tegn, siger Eskild Petersen.

Over weekenden er der blevet åbnet for, at danskerne også kan få lavet de såkaldte lyntest for coronavirus gratis hos Falck.

Her blev 262 personer søndag testet positive for covid-19. Smittetallene herfra indgår endnu ikke i SSI's opgørelse.

Aftalen med Falck er lavet for at imødekomme den store efterspørgsel på coronatest, der er steget i takt med, at smittetallene er steget meget de sidste uger.

Det er sket, selv om der er kommet yderligere restriktioner, men det kan der være en god forklaring på, mener Eskild Petersen.

- Vi har set opgørelser fra seruminstituttet, der viser, at det er folk i aldersgruppen 15 til 30 år, der har stået for den store smittespredning de sidste fire uger.

- Der har nok været en tendens til coronatræthed, så folk måske har slækket lidt på sociale kontakter, siger han.

Der er blevet indlagt yderligere 84 personer smittet med covid-19 på de danske hospitaler. Det samlede antal af indlagte stiger med 39 til 429.

Det skyldes blandt andet, at nogle patienter er blevet udskrevet. Samtidig er der sket yderligere ni dødsfald blandt coronasmittede.

Mandag er der indlagte 61 coronapatienter på landets intensivafdelinger, hvoraf 34 ligger i respirator. Søndag var tallet henholdsvis 54 og 33.

Antallet af indlagte mandag er det højeste siden starten af april. 1. april var 535 indlagt med coronavirus, hvilket er det hidtil højeste antal.

/ritzau/

I starten af 2020 boede der 632.300 borgere i kommunen, fremgår det af en tidligere rapport fra Københavns Kommune.

Det er ikke kun Københavns Kommune, der har oplevet stigende smitte inden for den seneste tid. Det har således også været tilfældet i mange andre dele af landet.

I opgørelsen fra SSI er det blot Ærø Kommune, der de seneste syv dage ikke har haft mere end 20 smittetilfælde per 100.000 indbyggere.

De danske sundhedsmyndigheder definerer udviklingen i en kommune for "bekymrende", hvis kommunen krydser netop den grænse.

Dermed har 97 af 98 kommuner lige nu et bekymrende højt smittetal.

For at mindske den generelle smittespredning har regeringen sammen med de danske sundhedsmyndigheder på det seneste indført yderligere restriktioner.

I alt 69 kommuner er frem til 3. januar underlagt særlige restriktioner, der gør, at blandt andet barer, museer og fitnesscentre skal holde lukket.

For serveringssteder - såsom barer og restauranter - er der dog mulighed for at sælge takeaway.

/ritzau/