Kun 69 borgere har fået afslag på deres ansøgning om seniorpension indtil videre. (Arkivfoto) Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

Populær i kommunerne: Så mange har fået seniorpension

20. maj 2020, 17:32
Den nye seniorpensionsordning er blevet taget godt imod af kommunerne. Foreløbige tal viser, at 1.682 borgere er blevet tilkendt seniorpension siden 1. januar 2020.

Den nye seniorpension er populær i kommunerne. Siden seniorpensionsordningen trådte i kraft 1. januar 2020, har landets kommuner tilkendt 1.682 borgere en seniorpension. Kun 69 borgere har fået afslag på deres ansøgning indtil videre.

Det viser foreløbige tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).

Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Michelin-restauranter konkurs: Kreditorer står i kø med millionkrav

Foruden de foreløbige tal fra STAR, har Fagbladet 3F foretaget sin egen rundspørge blandt landets 20 største kommuner. Den viser blandt andet, at Københavns Kommune både står for en stor del af tilkendelserne og en stor del af afslagene.

Kommunen har nemlig tilkendt 200 borgere en seniorpension, imens de har givet 38 afslag.

Seniorpensionsordningen har til formål at tage hånd om nedslidte, der kun har seks år tilbage på arbejdsmarkedet.

Den nye ordning har erstattet den tidligere seniorførtidspensionsordning, som af flere blev beskyldt for at blive brugt for lidt. Eksempelvis kunne Fagbladet 3F i december 2018 skrive, at hele 15 kommuner højst havde givet seniorførtidspension til én borger på fem år.

Seniorførtidspensionen oplevede dog en form for genoplivning i 2019, hvor tal viste, at der var blevet tilkendt 800 nye seniorførtidspensioner i løbet af årets første ni måneder.

Men på lidt mere end fire måneder har den nye seniorpensionsordning overhalet den tidligere ordning med mere end dobbelt så mange tilkendelser. Og ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er tallene fra STAR ikke opdaterede, ligesom at der stadig mangler svar fra enkelte kommuner.

Han skriver i et svar til folketinget, at det er hans indtryk, at “ordningen er kommet godt fra start”.

Ifølge rundspørgen har Aarhus Kommune siden 1. januar 2020 modtaget 159 ansøgninger om seniorpension. Ud af de 159 har 59 af kommunens borgere allerede fået tilkendt en seniorpension. Ingen har fået afslag indtil videre.

- Det matcher vel, at der er lettet på kravene for at blive tilkendt en pension igennem ordningerne. Det er positivt, at de, der bliver tilkendt, har fået den pension, de har krav på, siger rådmand i Aarhus Kommune Kristian Würtz (S).

Næstformand og socialpolitisk ansvarlig i 3F, Tina Christensen, er glad for, at kommunerne har taget så godt imod den nye ordning.

- Vi er glade for at se, at mange bruger ordningen. Det viser jo tydeligt, at der var et behov for forbedringer, siger hun.

Tina Christensen holder dog fast i, at selvom tallene er imponerende, efterspørger 3F en ordning, som kan omfavne resten af de nedslidte 3F’ere.

- De høje tilkendelsestal vil dog nok flade ud, da der jo har været en pukkel af mennesker, der har gået uden at kunne få hjælp. Men uanset hvor godt det ser ud, så må vi holde fast i, at der er en stor gruppe af 3Fére, som har forladt arbejdsmarkedet, når de er 60 år. De får ikke hjælp af denne ordning, og det er et problem, siger Tina Christensen.