Katrine gik fra at være elev til ufaglært – og faldt markant i løn

c20210315121325941_10001
- Jeg brækkede en fod på jobbet, men skulle arbejde videre. Chefen har også skældt mig ud foran andre mennesker ude i stalden. Og hun har råbt ad mig inde i lejligheden, som jeg lejede af dem, fortæller Katrine Hansen. Foto: Privat / Fagbladet 3F
16. mar. 2021 06.35
Normalt får du betydeligt mere i løn som almindelig medarbejder end som elev. Men for Katrine Hansen var det stik modsat, da hun passede heste på et jysk ridecenter.

Katrine Hansen arbejdede typisk 50 timer om ugen med heste ifølge hende selv. Men den 19-årige 3F’er fik fast løn for blot 37 timer, da hun var elev som såkaldt hestemanager hos Kaløvig Ridecenter i Hornslet på Djursland.

Det fik hendes fagforening, 3F Viborg, til at rejse en faglig sag mod Kaløvig Ridecenter. Sagen er endt med, at virksomheden har efterbetalt i alt 45.000 kroner til 3F’eren, skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Voldsom stigning i korte ansættelser: Især ingeniører og it-medarbejdere er eftertragtede

- Katrine er blevet groft udnyttet. Arbejdsgiveren har endda været så fræk at sige, at hun arbejdede så mange timer, fordi hun ikke var hurtig nok til sit arbejde. Det passer ikke. Katrine var dygtig og havde masser af erfaring som tredjeårselev, siger Lone Skov, faglig sagsbehandler hos 3F Viborg.

Ud over fortrinsvis manglende løn dækker forligsbeløbet på 45.000 kroner også over godtgørelse for en mangelfuld uddannelsesaftale, et manglende ansættelsesbevis og tilbagebetaling af depositum i forbindelse med husleje.

Som elev betalte Katrine Hansen hver måned cirka 5.000 kroner for at bo til leje hos Kaløvig Ridecenter samt 4.000 kroner for at have opstaldet sin hest på ridecenteret.

Katrine Hansen begyndte 1. februar 2020 i praktik på en delaftale hos Kaløvig Ridecenter som elev på erhvervsskolen Hansenberg i Kolding. Ifølge parternes aftale skulle den normale arbejdstid være 37 timer om ugen.

Men allerede efter halvanden måneds tid stod det klart for eleven, at hendes opgaver med blandt andet at feje samt fodre og lukke hestene ud og ind dagligt betød betydeligt flere arbejdstimer. Hun arbejdede både om morgenen, om aftenen og i weekender. Og så lejede arbejdsgiveren hende ud til hestearbejde for en anden person.

- Jeg fik mange ekstraopgaver og havde det lidt stramt med, at jeg ikke fik betaling for overarbejde. Og så kunne jeg ikke have et privatliv. Jeg havde ikke mulighed for at være ret meget sammen med min kæreste, da jeg var træt om aftenen og gik i seng efter arbejdet. Jeg kunne heller ikke besøge min eller hans familie, som boede langt væk. Vi kunne ikke planlægge noget. Det var træls, siger Katrine Hansen.

Antallet af arbejdstimer fik hende til ikke bare at stoppe som elev efter tre måneder hos Kaløvig Ridecenter, men også til at droppe uddannelsen som hestemanager helt efter i alt halvandet år på tre forskellige praktiksteder.

Katrine Hansen begyndte i stedet at arbejde som staldmedarbejder hos Kaløvig Ridecenter. Det medførte, at hendes løn faldt fra lidt over 15.000 kroner om måneden før skat som elev til 5.000 kroner om måneden før skat som almindelig medarbejder.

Ifølge 3F’erens egen opgørelse arbejdede hun knap 205 timer som staldmedarbejder i maj 2020 – til 5.000 kroner i løn. Det svarer til en timeløn på 24,50 kroner i timen før skat.

Efter en måned og flere dårlige oplevelser som staldmedarbejder, sagde Katrine Hansen op.

- Jeg brækkede en fod på jobbet, men skulle arbejde videre. Chefen har også skældt mig ud foran andre mennesker ude i stalden. Og hun har råbt ad mig inde i lejligheden, som jeg lejede af dem. Jeg frygter virkelig at komme til at møde hende igen. Det er et flot ridecenter, men jeg kan desværre kun sige noget negativt om ledelsen på stedet, siger hun.

Medejer af Kaløvig Ridecenter I/S Benedikte Nielsen har et helt andet syn på sagen end Katrine Hansen og 3F.

- Jeg er i den grad utilfreds med det her. Hun havde kontaktet 3F allerede i marts 2020, fordi hun mente, at hun havde alt for mange timer, men 3F gør ikke noget. Det, der irriterer mig allermest, er, at 3F ikke straks kontakter mig. Men lader tiden gå og senere kommer med fuldt sving. Det er uartigt, siger Benedikte Nielsen.

Hvis du er så utilfreds, hvorfor indgår du så forliget?

- Jeg sidder til forliget og bliver mødt med nye krav. Og jeg bliver orienteret om, at som udgangspunkt har eleven ret. Arbejdsgiveren har overhovedet ikke nogen rettigheder. Jeg er ikke én, der snyder. Det er jeg bare ikke, siger Benedikte Nielsen.

Benedikte Nielsen afviser, at Katrine Hansen har haft overarbejde.

- Hun er ikke dygtig nok. Hun er ikke effektiv nok. Og hun er halvbange for hestene. Hun burde sådan set ikke være i det her elevforløb, siger Benedikte Nielsen.

Arbejdsgiveren oplyser, at Katrine Hansen ud over 5.000 kroner i månedsløn som staldmedarbejder også havde ret til at have opstaldet sin hest som en del af lønnen. Hun benægter samtidig, at staldmedarbejderen har tjent, hvad der svarer til 25 kroner i timen.

- Det er ikke rigtigt. Den pige er ikke ærlig. Det passer simpelthen ikke. Vi har hjulpet hende i stalden, siger Benedikte Nielsen og gør opmærksom på, at det er helt normalt i branchen, at opstaldning af heste er en del af lønnen til ansatte.

Arbejdsgiveren afviser også, at hun har skældt sin tidligere medarbejder ud – og siger, at hun er vred over beskyldningerne.

Katrine Hansen er nu i lære som salgsassistent hos Fætter BR.