20210205-152953-L-1920x1280we
- Medarbejdere i Arbejdstilsynet var i en periode i foråret 2020 helt eller delvist hjemsendt i et forsøg på at kontrollere den nye – og helt ukendte – smittesituation. Det krævede en nødvendig omend svær ned- og omprioritering af tilsynsindsatsen, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kamp mod social dumping ramt af corona-nedlukning

25. feb. 2021 06.35
Hver anden planlagte kontrol for social dumping på arbejdsmarkedet blev aflyst sidste forår.

Det ramte kampen mod social dumping hårdt, at regeringen valgte at lukke ned og sende flere myndigheder hjem i foråret.

Hver anden af de planlagte aktioner mod svindel med løn og arbejdsvilkår måtte i en periode aflyses – på trods af, at store dele af arbejdsmarkedet, heriblandt 3F’erne, stadig arbejdede videre på fuld kraft, skriver Fagbladet 3F.

Det fremgår af et svar til Folketinget fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

LÆS OGSÅ: Vrede over ny betalingsmodel: Wolt-bude vil strejke fredag aften

Her skriver ministeren, at det ikke var muligt at lave fælles kontroller fra tidlig marts til juni, fordi medarbejderne fra Arbejdstilsynet og Skattestyrelsen i perioden var helt eller delvist hjemsendt.

“Derfor har Arbejdstilsynet, Skattestyrelsen og politiet kun gennemført to landsdækkende aktioner og 10 regionale aktioner i første halvår af 2020. Det betyder, at to landsdækkende og 10 regionale aktioner blev aflyst,” skriver Peter Hummelgaard.

Altså blev hver anden planlagte kontrolaktion i foråret aflyst.

Aflysningerne af kontroller skete, mens størstedelen af 3F’erne stadig var på arbejde i byggeriet, industri, grønne fag, lager, transport og rengøring, blandt andet.

Især indenfor byggebranchen er der historisk store problemer med social dumping og farligt arbejdsmiljø, og i foråret kunne Fagbladet 3F flere gange beskrive, hvordan arbejdsgivere så stort på corona-regler og lod ansatte arbejde for tæt og for mange sammen på byggepladser.

Samtidig undrede flere sig over, at myndighederne slet ikke mødte op, når de ringede og fortalte om farligt arbejdsmiljø eller brud på reglementet i forhold til corona-sikkerhed.

Årsagen var, at størstedelen af Arbejdstilsynet var hjemsendt og havde fået ordre om ikke at tage på kontrol for brud på corona-regler. Kun ulykker blev undersøgt i en periode.

Sammenligner man det første halvår af 2020 med året før, er antallet af tilsyn med social dumping da også faldet markant med knap 17 procent.

“Det vurderes, at udviklingen skyldes, at Arbejdstilsynet i den første del af perioden med nedlukning kun gennemførte tilsyn på baggrund af alvorlige ulykker og klager,” skriver ministeren.

At antallet af kontroller faldt drastisk på et halvt år, får Henning Overgaard, forbundssekretær i 3F, til at reagere kraftigt.

Han er stadig forundret over, at regeringen overhovedet valgte at sende flere myndigheder hjem i en krise-situation, hvor hundredtusindvis af danskere stadig gik på job hver dag.

- At man i foråret valgte ikke at gennemføre kontrol af dumping, dårligt arbejdsmiljø og snyd på det danske arbejdsmarked, samtidig med, at man opfordrede virksomhederne til at holde hjulene i gang og lod udenlandsk arbejdskraft pendle utestet ind på danske arbejdspladser, er for mig totalt uforståeligt, siger Henning Overgaard.

Allerede i foråret var flere politikere og forskere ude og kritisere regeringens beslutning om at sende især Arbejdstilsynet hjem midt i en krise.

Bjarke Refslund, der er arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, kaldte det problematisk, at Arbejdstilsynet ikke tog på kontroller.

Han var overrasket over, at regeringen ikke anså Arbejdstilsynets som en samfundskritisk funktion.

- Hvis man fra samfundets side vurderer, at sunde og raske håndværkere kan løbe den risiko at gå på arbejde og muligvis blive smittet med corona-virus, så har jeg svært ved at forstå, hvorfor tilsynsførende, der er raske, ikke kan gå ud og se, hvor folk kan komme galt afsted, sagde Bjarke Refslund dengang.

I sit svar til Folketinget understreger beskæftigelsesministeren, at indsatsen mod social dumping “er meget vigtig” for ham personligt.

Alligevel forsvarer Peter Hummelgaard beslutningen om at sende Arbejdstilsynet hjem i foråret.

- Medarbejdere i Arbejdstilsynet var i en periode i foråret 2020 helt eller delvist hjemsendt i et forsøg på at kontrollere den nye – og helt ukendte – smittesituation. Det krævede en nødvendig omend svær ned- og omprioritering af tilsynsindsatsen, siger han til Fagbladet 3F.

Hummelgaard understreger, at da Arbejdstilsynet igen blev sendt på arbejde, var bygge- og anlægsområdet noget af det første, der blev ført tilsyn med igen.