Efter overvågning af Jysk-ansatte:
Nu skal minister se på sagen

20210224-202323-L-1920x1279we
Retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) har spurgt justitsminister Nick Hækkerup (S) om, hvorvidt brugen af overvågning i Jysk er i overensstemmelse med databeskyttelsesreglerne. (Arkivfoto) Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
9. mar. 2021 06.39
Video-overvågningen på Jysk er massiv og misbruges af lederne, lyder kritik fra tidligere områdeleder og ansatte. Nu bringes justitsministeren ind i sagen.

Video-overvågningen på Jysks hovedlager i Uldum møder hård kritik fra nuværende og tidligere ansatte. Nu skal justitsminister Nick Hækkerup (S) se nærmere på, om overvågningen er ulovlig.

Det skal ministeren, efter retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) i Folketinget har spurgt ham om, hvorvidt brugen af overvågning i Jysk er i overensstemmelse med databeskyttelsesreglerne. Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Direktør om 'historisk' overenskomst med gul fagforening: - Arbejdsgiverforening frarådede os at gå til HK

- Jeg vil gerne vide, om Jysks praksis med overvågning er lovlig. Mit bedste bud er, at det er den ikke, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Hun har også spurgt, om han vil sørge for, at Datatilsynet undersøger brugen af overvågning hos Jysk, og undersøger virksomheders overvågning af ansatte generelt.

Hun har stillet spørgsmålene i kølvandet på en artikel, hvor tidligere områdeansvarlig på Jysk, 37-årige Mikkel Haun Christiansen, fortæller om, hvordan overvågning og mistro er gået over gevind på Jysks centrallager i Uldum.

Hun mener, at det er vigtigt at få undersøgt området, og kalder det urimeligt, at ansatte skal tåle den slags i deres arbejdsliv.

- Virksomhederne har et stærkt redskab og et enormt potentiale for at overvåge deres medarbejdere. Det synes jeg, er meget uheldigt, siger hun og fortsætter:

- Udgangspunktet er jo mistillid til de ansatte, når man sætter sådan nogle systemer op som på Jysk, hvor det lyder som om, at der kører non-stop overvågning, siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Områdeansvarlig på Jysk, Mikkel Haun Christiansen, har til Fagbladet 3F fortalt om, hvordan lederne misbruger overvågningen. De kan også logge ind og overvåge lageret hjemmefra – selv toiletdørene videoovervåges.

Han kommer også med et eksempel på, hvordan ledere stod samlet om skærmen og afspillede en videoovervågning af en arbejdsulykke og grinede.

Mikkel Haun Christiansen er ikke alene om kritikken. I sidste uge stod Frederik Sigtenbjerggaard på 22 år også frem med kritik af massiv overvågning.

Han blev også overvåget på Facebook i fritiden og måtte også komme en kollega, der blev overvåget på toilettet, til undsætning.

Fagbladet 3F har bedt Jysk om en kommentar til, at overvågningen er kommet på dagsorden i Folketinget. Kommunikationsdirektør Rune Jungberg Pedersen svarer følgende på mail:

- Det er fuldstændig korrekt, at der er en række kameraer i vores produktion. De er opsat med det formål at kunne gå tilbage og undersøge årsager til en specifik fejl eller ulykke samt at sikre arbejdspladsen mod tyveri, skriver han og fortsætter:

- Det er vigtigt for Jysk, at de regler, der er i forhold til brug af video, bliver fulgt. Derfor har vi allerede i november, da problematikken blev rejst første gang, indskærpet overfor medarbejdere med adgang til optagelser, hvordan og i hvilke situationer de må bruges.