Soldater_Bruxelles_1650_px
Soldater sikrer, at folk ikke står for længe og for mange omkring juletræet på Grand Place i Bruxelles. Foto: Rani Bech

Julekort fra Bruxelles:
At holde en ulovlig jul i Belgien kræver planlægning og nedrullede gardiner

13. dec. 2020 08.15
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
I Belgien tyer folk til at holde julen i haven for at kunne invitere mere end enkelt gæst.

UNDER DEN ANDEN NEDLUKNING, som har stået på siden midten af oktober, må folk kun invitere én person indenfor i sit hjem.

Det skal altid være den samme person. Altså ikke en ad gangen. Dit sociale netværk må ud over din husstand kun være en enkelt anden person. Udenfor må man forsamles helt op til fire personer.

På den store fælles ønskeseddel stod der lempelser til jul, men det blev der ikke noget af. Reglerne er stadig de samme hen over jul og nytår og så måtte alle til at vælge selv nære venner og familie fra.

LÆS OGSÅ: Heunicke vil se på regler for julebesøg hos ældre

Det gælder også min vens - lad os kalde ham Hans for at ikke at hænge ham ud for måske at overtræde loven - forældre, som måtte vælge, hvem af deres to sønner, de vil holde jul med.

Hans’ bror har i løbet af året fået et barn. Hans’ forældres første og eneste barnebarn. Broren fritog sine forældre for det svære valg mellem de to sønner ved at beslutte sig for at holde jul hjemme kun med kæresten og barnet.

Så bedsteforældrene må altså også undvære barnebarnet juleaften.

Julestemningen er begrænset og afspærret i Bruxelles i år. Butikkerne har fået lov at åbne i december. Dem, der har åbent, kører ofte efter en click and collect-model eller tidsbestilling til besøg i butikkenFoto: Rani Bech.

Det er trist, men sådan er reglerne. Også selv om Belgien i skrivende stund er nede på omkring 2.100 smittede om dagen. Tallet nærmer sig danske tilstande. Selv om det stadig er et højt tal sammenlignet med den første corona-bølge, er det lavt sammenlignet med de over 17.000 smittede om dagen, oktober bød på.

Løsningen bliver som i mange andre belgiske hjem at holde jul i haven. Ja. Udenfor. For der må man som sagt samles fire mennesker, så det passer lige og gør det sociale corona-puslespil en anelse lettere
Rani Bech

Så nu bliver det Hans, der kommer til jul hos forældrene. Men Hans er gift med Bo (som heller ikke er hans rigtige navn), så reelt skulle han vælge mellem at holde jul med sine forældre eller sin mand.

Løsningen bliver som i mange andre belgiske hjem at holde jul i haven.

Ja. Udenfor.

For der må man som sagt samles fire mennesker, så det passer lige og gør det sociale corona-puslespil en anelse lettere.

DET VED MYNDIGHEDERNE GODT, og derfor var de hurtigt ude i medierne med en påmindelse om, at i tilfælde af havefester (hvis fire er en fest) må kun den ene udvalgte nære kontakt benytte sig af toilettet inde i huset.

Det lød absurd, men forklaringen handler om frygten for en ulovlig indendørs forsamling - hvis man nu lige stopper op på vej til og fra toilettet. Så det har fået folk til at overveje at leje udendørs toiletter til brug i haven.

For Hans og hans mand er det heldigvis ikke så galt, for en del af forældrenes hus står tilfældigvis tomt, og den del har både egen indgang og toilet. Så parret har mulighed for at få deres helt eget indendørs toilet.

LÆS OGSÅ: Nye anbefalinger til juleaften

- Er det en omgåelse af reglerne? Jeg ved det ikke helt, måske gør vi noget ulovligt, fortæller han mig over Facetime. Men selv hvis det er at strække reglerne lige lovlig langt, så rækker det ikke til et besøg hos ægtefællens familie, som har sin egen vanskelige julekabale at kæmpe med.

Langt de fleste holder dog en stille og lovpligtig ensom jul, og betaler en måske endnu højere pris i en helt anden type valuta
Rani Bech

Hans har også en bedstemor, der bor alene. Hun er 84 år. Og egentlig burde han slet ikke besøge hende, fordi han så ”stjæler” pladsen som den eneste nære kontakt, men det har han alligevel gjort.

Det vil sige, at han har stået i den åbne entredør, mens hun har siddet i sin lænestol i stuen. Og så har de råbt lidt til hinanden.

LÆS OGSÅ: Sundhedschef vil ikke aflyse jul men frygter superspredning

Jeg spurgte en belgisk journalist om hans fornemmelse for, hvordan julen i Belgien bliver i år. Hans bud er, at flere har planer om at overtræde reglerne. Nogen måske op til at samles helt op til tre husstande indenfor den nære familie og måske endda helt op til omkring ti personer, hvoraf nogle er børn.

I parken samles folk i grupper på op til fire personer for at få mulighed for at se hinanden. Ifølge en lokal avis vil politiet indsætte droner til jul for at overvåge antallet af personer i grupperne. Foto: Rani Bech.

At holde en ulovlig jul kræver planlægning og nedrullede gardiner, så politiet ikke bliver mistænksom ved synet af for mange biler ved hvert hus, og at naboerne ikke anmelder en.

Politiet har stadig brug for en dommerkendelse, begrundet mistanke eller en klage for at kunne gå ind i private hjem. Men der er eksempler på, at politiet tålmodigt har ventet udenfor på gaden for at tælle, hvor mange der forlader et hjem ud på aftenen.

Nogle har råd til bøden og løber gerne risikoen for at se familien i julen. Langt de fleste holder dog en stille og lovpligtig ensom jul, og betaler en måske endnu højere pris i en helt anden type valuta.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].