Chefen reagerede ikke på Josés corona-alarm:
Nu er han og 59 kolleger smittet

c20201213202120376_1000
- Vi er meget tæt sammen på byggepladsen. Det er især slemt i omklædningsrummene, fortæller portugisiske José Federico. Foto: Privat, Fagbladet 3F/
14. dec. 2020 06.37
José er en af 60 arbejdere, som er blevet smittet med coronavirus under byggeriet af Nyt OUH. Han advarede ledelse om vilkår, men blev afvist.

Fyldte omklædningsrum på byggepladsen hvor 16-17 mand bruger samme faciliteter. Op til 10 ansatte der bor tæt og pendler sammen til arbejde.

Det er virkeligheden for de ansatte på Nyt OUH-byggeriet i Odense, hvor 60 udenlandske arbejdere lige nu er smittet med coronavirus, fortæller en af de ansatte.

- Vi er meget tæt sammen på byggepladsen. Det er især slemt i omklædningsrummene, fortæller portugisiske José Federico til Fagbladet 3F.

I over en uge har han været smittet med coronavirus.

Som en af 60 ansatte på Nyt OUH er José Federico lige nu sendt i isolation fra byggepladsen af det nye supersygehusbyggeri for ikke at smitte sine kolleger.

- Vi bor otte sammen i et hus, og vi er alle smittede, siger han.

For fem år siden startede José Federico med at arbejde for VilaPlano – en af de mandskabsbureauer, der leverer arbejdere til byggeriet af Nyt OUH i Odense. Det sidste års tid har han arbejdet på Nyt OUH.

José Federico bor i et hus tæt på Kerteminde sammen med andre ansatte på Nyt OUH. Normalt er de 10 i huset, men to ansatte er ikke testet positive, og er derfor tjekket ind på hotel.

- Huset er rimelig stort, men vi deler vores værelser to og to, og der er ét fælles køkken i huset. Og så pendler vi på arbejde sammen i to biler. Så vi er sammen hele tiden, siger han.

Også på byggepladsen oplever José Federico, at det er svært at holde afstand.

- Vi arbejder tæt sammen på byggepladsen. Hvis én bliver smittet, så bliver vi andre også smittet. Det kan næsten ikke undgås, når vi arbejder så tæt, siger han.

Selv om byggeledelsen for Nyt OUH har indført skiftehold i kantinen og opdelt de ansatte i arbejdshold, så fortæller José Federico om en hverdag, hvor de ansatte står op ad hinanden på byggepladsen og må benytte de samme faciliteter til at klæde om.

- Det er især slemt i omklædningsrummene. Vi står ofte 16-17 mand i den samme skurvogn på samme tid. Det er alt for mange folk ad gangen.

Det nye store smitteudbrud er ikke første gang, at der har været coronavirus på byggepladsen. Første gang José hørte om et udbrud på Nyt OUH, var for fire måneder siden.

Det fik José Federico til at tage kontakt til sin leder for at høre, om de kunne forbedre arbejdsmiljøet.

- Jeg spurgte min chef, hvorfor vi skulle være så mange om at dele omklædningspladsen – og om vi kunne få mere plads. Men han svarede, at der ikke var flere skurvogne og at vi måtte deles om det, der var.

Det er netop fortællinger som José Federicos, der får Torben Knudsen, formand for 3F Byggearbejderne Fyn til at bede om en reaktion fra cheferne på Nyt OUH nu.

- Vi må have et større fokus på de ansattes forhold, for det er ubehageligt, at vores medlemmer skal færdes på en byggeplads, hvor smitten kan sprede sig så hurtigt. Arbejdstilsynet må komme ind over nu, og det samme må Region Syddanmarks politikere. Det er jo dem, der er øverste myndighed i dette, siger han.

Det er det italienske firma OHPT, der står som totalentreprenør på Nyt OUH. Her undrer pressetalsmand Christian Lemvig sig over, at der kan opstå problemer med omklædningsfaciliteterne.

- Vi fandt hurtigt ud af, at det ikke var smart, at alle mand mødte på nøjagtigt samme tidspunkt om morgenen efter coronavirus brød ud. Derfor fik vi dem til at møde ind i hold. Det er lidt det samme, der gør sig gældende med omklædningsfaciliteterne. Det må være let at løse. Så jeg synes den ansatte skal gå til vores Health & Safety-personale og fremlægge sit problem, så tror jeg, vi finder hurtigt ud af at fordele pladsen.