Trods stort pres på fødeafdelinger:
Satte stop for brug af vikarer

20151214-202629-3-1920x1281we__2_
I årene 2016 til 2019 brugte Region hovedstaden 59 millioner kroner på vikarer fra private bureauer på regionens fødeafdelinger samt en række beslægtede afdelinger. (Arkivfoto) Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
26. maj 2021 08.14
Region Hovedstaden stoppede i 2020 brugen af vikarer fra private bureauer på regionens fødeafdelinger, selvom der manglede jordemødre. Et forsøg på at forbedre arbejdsmiljøet, lyder forklaringen.

Selvom der har manglet jordemødre på Hovedstadens fødeafdelinger, satte Region Hovedstaden i 2020 en stopper for brugen af vikarer fra private bureauer på afdelingerne.

Det fremgår af en opgørelse over vikarforburget i regionen, som Sundhedsmonitor har fået aktindsigt i.

LÆS OGSÅ: Kendte kæmper for højere løn til jordemødre: 'De er jo direkte uundværlige'

Aktindsigten viser, at man i årene 2016 til 2019 brugte 59 millioner kroner på vikarer på regionens fødeafdelinger samt en række beslægtede afdelinger. I 2020 var det beløb skåret ned til 236.000 kroner.

Det er sket samtidig med, at afdelingerne har været voldsomt pressede. Eksempelvis var fødeafdelingerne på Hvidovre Hospital i 2020 i det, der betegnes som gul eller rød zone halvdelen af tiden. Det betyder, at der ikke har været tid nok til arbejdsopgaverne. DR har også kunnet fortælle, at 215 fødende kvinder blev flyttet fra Herlev til andre hospitaler på grund af travlhed.

LÆS OGSÅ: Blev sendt ned i taxa under veer: Pressede afdelinger sender fødende på langfart

- Det er klart, at så stor en besparelse vil give nogle problemer med at få vagtplanlægningen til at gå op. Der er grænser for, hvor meget man kan effektivisere på kort tid, siger sundhedsøkonom og professor Jes Søgaard til Sundhedsmonitor.

Men det har været nødvendigt med et vikarstop, siger formand for Region Hovedstadens styregruppe for rekruttering og fastholdelse af jordemødre Anne Jastrup Okkels. Det er nemlig blevet gennemført i forsøget på at rekruttere og fastansætte flere jordemødre samt forbedre arbejdsmiljøet. 

- Fødselsforløb med faste jordemødre, der kender deres kolleger og hospitalet godt, er det, man skal tilstræbe for at sikre et godt arbejdsmiljø og god faglighed på en fødegang, siger hun til Sundhedsmonitor.

Både Herlev og Hvidovre Hospital er igen begyndt at lukke hullerne i vagtplanen med vikarer fra private bureauer.

LÆS OGSÅ: 500 vil nægte at arbejde som jordemoder indtil lønløft: Fagforening advarer