Jobcenter anklaget for at være diskriminerende

Jobcenter_neutralt_Ida_Guldb__k_ArentsenRitzau_Scanpix
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
8. mar. 2021 18.00
En borger følte sig diskrimineret, fordi en sagsbehandler brugte begrebet ”efterkommer af ikke-vestlig indvandrer”. Ligebehandlingsnævnet har nu set på sagen og kan ikke finde dokumentation for påstanden.

Denne artikel er oprindeligt bragt på HK Kommunal.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

En borger med et udenlandsk klingende navn klagede til Ligebehandlingsnævnet over en kommunes jobcenter, skriver HK Kommunal.dk.

Han følte sig diskrimineret, fordi sagsbehandleren havde anvendt oplysningen om, at han er "efterkommer af ikke-vestlig indvandrer".

Kommunen bestred ikke denne oplysning eller anvendelsen af begrebet som sådan, men fortalte til nævnet, at oplysningen bliver leveret fra Jobnet.dk, som alle der ønsker dagpenge i øvrigt skal være tilmeldt.

LÆS OGSÅ: Advarer om masseovervågning af ledige: 'Man skal tænke mennesket først'

Borgeren derimod lagde han mærke til en kolonne, hvor der stod hans baggrundsoplysninger - at han er "efterkommer af ikke-vestlig indvandrer". Kolonnen var udfyldt på forhånd og kunne ikke ændres.

Følte sig sat i bås

For borgeren virkede det meget forkert, da han er født i Danmark og har boet hele sit liv i Danmark, men til mødet på jobcenteret fik borgeren en følelse af at blive sat i bås på grund af sit udenlandsk klingende navn.

LÆS OGSÅ: Hver tredje faglærte og ufaglærte: Racisme er blevet mere udbredt

Ligebehandlingsnævnet konkluderer dog, at borgeren ikke har kunnet dokumentere, at han på baggrund af de nævnte oplysninger var blevet behandlet eller stillet dårligere på grund af sin etniske oprindelse.

Borgeren henvises i øvrigt til STAR, hvis han ønsker baggrundsoplysningen ændret.