Ingen overenskomst:
Rekom Group modtager 154 mio. i statslig coronahjælp

Den_glade_gris_bar
På ti måneder har bar- og natklubimperiet, Rekom Group, modtaget - inklusive hjælp, der er på vej - 154 millioner kroner i statslig coronahjælp. Men ønsker ikke overenskomst. Her foto fra baren Den Glade Gris (Arkivfoto) Foto: Andreas Beck/Ritzau Scanpix
3. feb. 2021 19.30
Bar- og natklubimperie har sit 'fulde fokus' på forretning og bevarelse af arbejdspladser, ikke indgåelse af overenskomst - 'Uanstændigt,' lyder det fra 3F

På ti måneder har bar- og natklubimperiet, Rekom Group, modtaget - inklusive hjælp, der er på vej - 154 millioner kroner i statslig coronahjælp.

Hertil skal lægges yderligere betragtelig statslig hjælp til koncernen til dækning af faste udgifter og lønninger i januar, februar og videre frem indtil barer og natteliv får lov til at genåbne. 

Det skriver Netavisen Pio.

Koncernen har ikke hidtil ønsket at tegne overenskomst med fagforbundet 3F for sine omkring 2500 ansatte rundt om på koncernens barer, cafeer og natklubber. Rekom Group finder nemlig overenskomster for utidssvarende.

Bar-imperiet omfatter konceptbarer som Heidi's Bier Bar, The Australien Bar, Den Glade Gris, Hornsleth Bar, Bæst, Tørst, La Tequila Bar og The Drunken Flamingo i København, Aarhus, Aalborg og andre større provinsbyer. 

Den rundhåndede statslige coronahjælp har tilsyneladende ikke fået Skandinaviens største nattelivskoncern til at ændre sit syn på overenskomster.

'En dyr løsning for os'

Netavisen Pio har spurgt om Rekom Group i lyset af den statslige hjælp vil genoverveje at tegne overenskomst med 3F gældende for de ansatte i Rekom Groups omkring 85 danske barer, pubber og natklubber.

Svaret fra Rekom Group lyder, at koncernens “fulde fokus” er på at sikre forretningen og arbejdspladser: 

- Hele vores branche er tvangslukket, og det er snart et år siden, at vi blev lukket ned. Vores fulde fokus i disse måneder er på vores forretning og dermed sikre, at de op mod 2.500 arbejdspladser, vi skaber, stadig er der, når restriktionerne ophæves, skriver Rekom Groups juridiske chef, Allan Steen Lynge, i et skriftligt svar til Netavisen Pio.

Allan Steen Lynge fortsætter:

- Vi har bevidst valgt at fastholde langt størstedelen af vores næsten 2.500 medarbejdere. Det er en dyr løsning for os, da lønkompensationen kun delvist dækker de hjemsendte medarbejderes løn. Jeg vil også gerne understrege, at den lønkompensation, virksomheder modtager, går direkte videre til de omfattede medarbejdere.”

3F: Uanstændig melding fra Rekom Group

Hos 3F Privat Service, Hotel og Restaurant finder meldingen fra Rekom Group-toppen for uanstændig:

- Vi er meget opmærksomme på at nedlukningen af restaurationsbranchen udgør en alvorlig trussel for erhvervet, men det ændrer ikke ved, at de mange unge medarbejdere udsættes for systematisk grov underbetaling. Så snart REKOM-restauranterne åbner op igen bør det ske under overenskomstmæssige forhold, siger forhandlingssekretær Peter Lykke Nielsen til Netavisen Pio.

- At modtage 113 millioner kroner i støtte fra staten (Det beløb, som Rekom Group har modtaget - rekom Group har yderligere søgt om andre 41 millioner kroner, red.), der formodentlig sikrer kædens overlevelse, og ikke selv ville sørge for at medarbejderne får ordentlige løn- og ansættelsesvilkår er uanstændigt.

Netmediet FødevareWatch har på baggrund af aktindsigter i Erhvervsstyrelsens foretaget en gennemgang af udbetalinger af lønkompensation. Gennemgangen viser, at Nordens største nattelivskoncern, Rekom Group, og selskabets tilhørende over 90 datterselskaber gennem krisen samlet har modtaget omkring 113,7 mio. kr. på de to ordninger.

Rekom Group har, ifølge FødevareWatch, fået godkendt bevillinger for ca. 67,5 mio. kr. i kompensation for faste udgifter, mens omkring 46 mio. kr. er bevilget til lønkompensation fordelt på 2362 ansatte.

Dertil kommer selskabets igangværende ansøgninger, som dog endnu ikke er bevilget. Her har selskabet ansøgt om yderligere 22,1 mio. kr. i lønkompensation samt 18,5 mio. kr. i kompensation for faste udgifter.

I alt har Rekom Group således udsigt til statslig coronastøtte på 154,1 millioner kroner - dækkende perioden frem til 31. december 2020.